Ulica Jurja Dalmatinca u dijelu iza zgrade HNK Zadar danima je već raskopana, a na gradilištu su vidljive postavljene nove cijevi kanalizacije.

Direktor Odvodnje, Grgo Peronja potvrdio nam je kako je to njihov komunalni zahvat jer su se stare cijevi zaštopale pa su stavili nove od PVC-a. Odužilo se zbog konzervatorskih uvjeta, a sada se čekaju ugovoreni izvođači Grada Zadra kako bi površinu vratili u prvobitno stanje, doznajemo od Peronje.

Konzervatori su, prema njegovim riječima, nisu dali da dižu kamen već da ga oslobode tzv. dijamantnom pilom. To je naravno poskupilo troškove Odvodnji za taj popravak na kanalizaciji koja je na Poluotoku u očajnom stanju.

To se najbolje čuti za vrijeme južine, kada vonja na sve strane, osobito uz Kalelargu. Odvodnja je vrlo često u popravcima u povijesnoj jezgri.

Jedan od većih problema koji se javlja jesu kanali koje zaštopaju oni koji ubacuju izgorjelo ulje nakon upotrebe u ugostiteljskim objektima tipa pržilice ulične hrane. Ta masnoća se skori u cijevima koje pucaju i nastaju problemi u staroj kanalizaciji. Isti koji je uzrokovao ovaj zahvat. Propisi o zbrinjavanju masnoća za to postoje. No, tko će ih kontrolirati, a tko kažnjavati? Jedino se zna tko će sanirati, a račun će plaćati građani.