Od sjednice Gradskog vijeća na kojoj je odbijen prijedlog o imenovanju Marijane Senkić-Klapan ravnateljicom Znanstvene knjižnice Zadar prošlo je više od pola godine, a ustanova i dalje nema ravnatelja.

Podsjetimo, tu ulogu obnaša vršiteljica dužnosti Senkić-Klapan, koju je prethodni saziv Upravnog vijeća imenovao na to mjesto, unatoč prethodno izraženom neslaganju vladajuće većine u Gradskom vijeću. Zbog toga su gradski vijećnici na sljedećoj sjednici smijenili troje dotadašnjih članova Davora Arasa, Marjanu Bakmaz i Antu Bralića te na njihovo mjesto postavili Rafaelu Božić, Marka Lukića i Branimira Čakića. Upravno vijeće ni u novom sastavu nije provelo natječaj za izbor ravnatelja.

- Upravno vijeće Znanstvene knjižnice imenovalo je Marijanu Senkić-Klapan v. d. ravnatelja 15. rujna 2021. godine. Mandat v.d. ravnatelja, sukladno zakonskim propisima, može trajati do godinu dana, objasnila nam je u svom odgovoru predsjednica novog saziva Upravnog vijeća Ivana Župić-Baždarić, inače zaposlenica Znanstvene knjižnice.

Kaže kako u prethodnom razdoblju za vrijeme vršenja dužnosti nije bilo okolnosti koje bi ometale njezin normalan rad. Izvješće i program rada koje je Senkić Klapan podnijela prihvaćeni su jednoglasno, a Znanstvena knjižnica ostvarila je značajnu suradnju s brojnim kulturnim i obrazovnim institucijama, udrugama i turističkim sektorom. Rezultati rada vidljivi su u realizaciji brojnih izložbi, predavanja sveučilišnih profesora, predstavljanja knjiga, sudjelovanja u nacionalnim kampanjama, izložbama, posebice u obilježavanju Godine Marka Marulića. Na znanstveno-stručnom skupu „I Zadar je Marulićev" obrazovne institucije odale su počast „ocu hrvatske književnosti", dok je istoimenu izložbu posjetilo je preko 1.500 posjetitelja, uglavnom zadarskih učenika i profesora.

- Imamo brojne upite organizatora maturalnih putovanja koji žele uvrstiti našu Knjižnicu u razgledavanje prilikom posjeta Zadru, te u tom smislu poduzimamo sve potrebno kako bi učenici vidjeli i vratili se u svoja mjesta s najboljim poticajem viđenog. U Knjižnici se upravo održava ciklus predavanja i radionica s ciljem prezentacije i turističke valorizacije kulturne baštine na kojima su se okupile baštinske institucije našega Grada, a u suradnji s Volonterskim centrom u Zadru i Prirodoslovno-grafičkom školom realiziramo projekt oslikavanja izložbenih vitrine, nabrojila je Župić-Baždarić aktivnosti u proteklih osam mjeseci.

Sama v. d. ravnateljica Senkić-Klapan nije nam mogla potvrditi hoće li se kandidirati na novi natječaj kada on bude raspisan.

- Vjerujem da se u ovome dobro snalazim, ali kandidatura će ovisiti o okolnostima u trenutku raspisivanja natječaja, rekla nam je v. d. ravnateljice.