U Diklu vlada prava agonija raskopanih ulica, prašine, buke i blokiranog života stanovnika tog naizgled elitnog gradskog kvarta.

Od samog početka radova na ugradnji kanalizacije u sklopu preskupog EU projekta aglomeracije, Odvodnja ima problema s izvođačima radova - njemačkim Ludwig Pfeifferom.

Problem su oni i gradonačelniku Branku Dukiću koji izražava svoju zabrinutost nakon obilaska gradilišta u ožujku ove godine, ali pitanje je što se od tog njegovog apela promijenilo. Znaju to najbolje mještani Dikla koji su nam se i danas požalili i koji su bolji nadzornici gradilišta nego li skupo plaćena služba.

Dukić u Diklu u ožujku na gradilištu s nadzornicima i izvođačima - UZALUD uvjeravanja

- Jutros su došli na gradilište, bili dva sata i gotovo. Ne radi se subotom, a kamoli iza 16 sati, a svi su rokovi probijeni. Istodobno Dikljani, osobito stariji, ne mogu kupiti kruha, a kamoli da bi hodali po raskopanim ulicama. Oni u kolicima su zarobljeni u svojim kućama, nižu se svjedočanstva iz Dikla.

Vrhunac je situacija u kojoj su mogli stradati otac i sin u vozilu kojeg je na ulici u mimoilaženju skoro zgnječio dumper. Srećom da su prošli neozlijeđeni, no na vozilu je nastala totalna šteta, a obitelj mora angažirati odvjetnika za pravičnu odštetu. Ona je ništa u odnosu na proživljeno.

Autohtoni stanovnici Dikla ne prestaju doživljavati stresove i strahove. "Pa je li mi baš morate uništiti život", pitao je jedan od njih kad je vidio kako u starom dijelu sela zatrpavaju kanale za kamene odvode u Zgonu koji su korišteni stotinu godina. Sada se te stare kuće uglavnom iznajmljuju, a kanalizacija je još daleko da ne bi bilo nove erupcije nevolja.

Začas upadneš u rovove koji su raskopani već od dva tjedna, a da nisu postavljeni cijevi kojih navodno nema pa su te iste kanale zatrpali, još je jedna situacija s gradilišta u Diklu.
Danima strojevi stoje da se ne miču, a djeca se po njima veru.

- Ne možeš nam uzeti šest mjeseci života a da nisi ništa napravio, sumirala je to kolegica s Radio Zadra, Maja Milin, dodajući kako bi Dikljani sve lakše istpjeli da vide pomake na raskopanim gradilištima.

U Diklu ne vide kraja mukama mada je Grgo Peronja, direktor Odvodnje svojedobno najavio kako će stanje konzervirati 15. lipnja. Napose činjenica da je Dikljanima uništena turistička sezona. Nema ni kupanja uz strojeve i blato. Gosti nekima već odlaze, a iz Dikla nema pritiska i traženja odgovornosti, kao što je to, primjerice bilo u Salima, zbog jednog gradilišta koje tek utječe na sigurnost uplovljavanja u luku.