Prije desetak godina mnogi su uzgajivači maraške uzeli motorne pile i prepilali stabla koja su imali u svojim voćnjacima. Razloga je bilo više, od kojih su najvažniji bili niska otkupna cijena zbog konkurencije nekvalitetnih proizvoda na tržištu, propasti pojedinih proizvođača i orijentacije najvećeg otkupljivača Maraske na svoj višnjik.

Nakon nekog vremena pokazalo se da uvozni sirupi i pripravci od višanja ne mogu konkurirati maraški iz zadarskog zaleđa pa je ova biljka ponovno došla u modu. Poljoprivrednici su u onim istim voćnjacima ponovno počeli saditi stabla a i zadarska Maraska zbog velikog interesa na tržištu proširila je svoj višnjik na oko 90 tisuća stabala. Upravo kreće nova kapitalna investicija, u kojoj će tvrtka zasaditi oko 30 tisuća novih.

- Berba kreće krajem lipnja, a prema informacijama naših agronoma urod je stvarno dobar. S obzirom na veliki interes potrošača za proizvodima kojima je baza višnja maraška, sigurno ćemo otkupljivati urod od malih proizvođača. Raduje nas da se nakon vremena u kojemu su se stabla sjekla sada ponovno sade, kažu nam iz Maraske.

Kupci su primijetili kako su cijene svih sokova, a posebice kvalitetnih sirupa od višnje, u posljednju godinu-dvije jako porasle. Do toga je došlo zbog rasta cijena ambalaže, rada, a najviše zbog poreza na šećer kojim se najviše ciljalo na gazirane napitke, ali pogodilo je i ovaj sektor, jednako kao i veliki rast cijena energenata.

- Sve to nije umanjilo interes za proizvodima na bazi maraške, što pokazuje opravdanost naših investicija u ovom području. Novim stablima zamijenit ćemo ona koja su dala svoje te zbog interesa potrošača i dalje širiti proizvodnju, poručuju iz zadrske tvrtke.