Došli ste u grad, niste pronašli parkirališno mjesto, ali vam se smiješi jedno neoznačeno tik do označenih. Ili, po sredini parkinga ima dovoljno prostora da ostavite automobil, parkirate ga, platite parkirnu kartu i nadate se da ćete proći „lišo".

Ovakve situacije u gradu su gotovo svakodnevne, a do sada je prijetila opasnost da će vam ga eventualno komunalni redari i policija detektirati, napisati kaznu ili naložiti da se odnese paukom. Takve situacije bile su rijetke, osim u situacijama kada je automobil zaista smetao.

Novost koja je uvedena pravilnikom iz 2019. godine, a koju se do sada rijetko moglo vidjeti, je da u takvim slučajevima Obala i lučice naplaćuju dnevnu kartu. Iako bi se to trebalo odnositi na automobil parkiran na označenom mjestu s neplaćenom kartom, Obala i lučice dnevnu kartu naplatit će i nepropisno parkiranim automobilima. Takav slučaj zatekli smo na platou u Foši, ispod bedema Perivoja kraljice Jelene Madijevke, gdje je sredina parkirališta odnedavno označena izlomljenom crtom.

- Navedena lokacija je u prethodnom razdoblju bila omeđena fizičkim barijerama kako bi se omogućilo nesmetan ulazak/izlazak ostalih vozila na parkirna mjesta onemogućavajući parkiranje na istu, sukladno tomu nije bilo potrebe za sankcioniranjem. Usklađivanjem sa novoizašlim Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama iscrtana je horizontalna signalizacija kojom se zabranjuje parkiranje na navedenoj površini, objasnio nam je direktor Obale i lučica Edo Duka.

U situacijama kada je vozač parkirao vozilo na označenom parkiralištu pod naplatom suprotno prometnoj signalizaciji, automatski je s Obalom i lučicama zaključio ugovor o parkiranju uz korištenje dnevne karte, stoji u općim uvjetima isporuke usluge parkiranja.

Dakle, ako nemate parkirno mjesto, a nije vam žao potrošiti dnevni iznos parkiranja, slobodno ga parkirajte na mjestu označenom zabranom. I nemojte plaćati mobitelom ili na automatu, jer će vam Obala i lučice ionako zaračunati cijeli dan.