Pred Strukovnom školom Vice Vlatkovića danas su izloženi automobili koji se već danas uvelike voze na cestama, a u budućnosti će vjerojatno biti i jedini - električni i hibridni automobili.

Strukovni sajam na temu „Promocija strukovnog obrazovanja kroz primjenu električnih vozila i robotike u sektoru strojarstva" održava se kako bi se podigla svijest roditelja i učenika o viziji i mogućnostima primjene i korištenja električnih vozila i robota u sektoru strojarstva.

- Danas ovdje možemo vidjeti sve automobile koje naše autokuće nude. Kada smo prije desetak godina otvarali jednu od dvije prve punionice u Hrvatskoj, pitali su nas što će nam punionica kada električnih automobila nema, a možda ih nikada neće ni biti. Danas je s nama 11 autokuća s 15 vozila i to dovoljno govori koliko su ovakvi automobili već sada s nama, rekao je na početku sajma ravnatelj škole Tihomir Tomičić.

Svoje električne i hibridne automobile prezentirali su Auto centar Serdarević (Peugeot), AC Mitrović (Opel), Jolly autoline (Mercedes), AC Zadar d.o.o. (Renault), Trofej auto (Toyota), KIA AC Perović, Inej autocentar (Hyundai), M.T.A. Thomas (Citroen), Perfekt auto, Auto Hrvatska automobili i Peta Brzina.

I pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić istaknuo je kako su električni automobili već sada prilika za učenike ove škole, koji nakon završetka programa praktički mogu birati gdje će se zaposliti.

U okviru sajma održana su zanimljiva predavanja. Antun Stjepan Pongrac predstavio je tvrtku Rimac Automobili, jednu od najuspješnijih svjetskih tvrtki u proizvodnji ekskluzivnih električnih automobila i razvijanju tehnologija, a dosta se moglo saznati i o učeničkim aktivnostima te robotici u autoindustriji. Osim u razgledavanju električnih vozila posjetitelji su mogli uživati uz mini koncert glazbenice Zsa Zsa