Tvrtka Eko d.o.o. još uvijek čeka građevinsku dozvolu za pročistač otpadnih voda za koju su Ministarstvu graditeljstva zahtjev podnijeli krajem prošle godine. Tako puževim korakom napreduje administracija oko projekta koji ima status strateškog projekta od državnog interesa s obzirom na to da se radi o zadnjoj 13. građevinskoj dozvoli.

U laganom očekivanju je i odluka Vlade koja će donijeti model prema kojem će se odobriti poskupljenje već ugovorenih radova na EU projektima od državnog interesa. Ta odluka najviše zanima slovenski RIKO koji je ugovorio posao na projektiranja i izgradnje na 460 milijuna kuna bez PDV-a, a kojeg izvodi niz podizvođača i njihovih kooperanata.

Financiranje Centra Biljane Donje ugovoreno je 2016. godine u vrijeme ministra Slavena Dobrovića na 377.326.793,56 kuna (prihvatljivih troškova), od čega je 266.588.926,19 kuna bilo bespovratnih EU sredstava. Nakon toga se poništava natječaj, da bi se na ponovljenom dobio iznos koji je debelo prešao taj financijski okvir.

U ožujku 2019. godine potpisan je ugovor između direktora Eka, Dina Perovića i direktora i vlasnika Rika (kao i zadarske SAS Strojogradnje) Janeza Škrabeca na 460 milijuna kuna bez PDV-a i to u prisustvu ministra Tomislava Ćorića. Tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike bio je ključan za povećanje iznosa na taj projekt za stotinjak milijuna kuna. Tada je rečeno kako će Slovenci poštovati ugovoreni rok u prosincu 2022. godine. A on je pomaknut za još godinu dana. I to bez završetka Trafostanice za koju je rok 24 mjeseca.

I gle čuda - došla je korona, inflacija, poskupljenje građevinskog materijala i Ukrajina - sve to  će biti opravdanja za traženje još 100-tinjak milijuna kuna. Prvi balon je pušten u ožujku 2022. godine.

Čeka se Vlada, a nitko o tome ne želi javno govoriti i reći zbog čega će točno taj novac uzeti od građana Zadarske županije kroz proračune i povećane račune koji će biti i sto posto veći, što je najavio županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač. Bojimo se da će biti još i veći.

Ali uvijek gledaj na svijetlu stranu života, poručeno je pjesmom iz serije Leteći cirkus - "Always look on the bright side of life" koja je puštena po izboru direktora Eka nakon potpisivanja ugovora.

A do tada snimka s gradilišta koje je promijenilo vizuru tog kraja.