Iznimnom ovogodišnjem uspjehu hrvatskih vina i vinara na najvećoj i najcjenjenijoj vinskoj smotri i ocjenjivanju na svijetu - londonskom Decanteru, svoj su obol dali i vinari i vina Zadarske županije sa tri zlata, četiri srebra i četiri bronce.

Zbog boljeg razumjevanje „težine" nagrada kažimo da na najvećem broju vinskim smotri i natjecanja sva vina ocjenjena sa 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina sa 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina, a koja ostaje sljedeća stepenica za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.

Zlato je uzeo Korlat za svoj Supreme, barikirana verzija Cuveea triju kraljevskih francuskih sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah sa posebnih položaja i dugog sazrijevanja. Stjepan Vučemilović nakon svojevremenog srebra poslao je svoj Prošek kojeg, navodno, ne smijemo tako zvati kao desertno vino sa preko 45 grama neprovrelog šećera i uzeo sada za njega zlato dok su Kraljevski vinogradi za svoj višekratno nagrađivani Pošip uzeli zlato za Prestige izvedbu - limitirana verzija vina napravljena od posebno izabranog grožđa sorte Pošip. Vino je odležalo 8 mjeseci u drvenim petstolitarskim bačvama.

Dakle zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i desertno vino kojeg se borimo u Eropskoj uniji, da smijemo zvati njegovim imenom zapislanim još za davne povijesti, te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte. Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte" radi niz godina, a rezultati stižu.

Udruga vinara lani je po prvi put uz potporu Zadarske županije krenula organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje a ove se godine toj podršci priključila i Turistička zajednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.

Zlata
Korlat Supreme zlato - 96 bodova
Vučemilović Vallis Rabiosa kako je nazvao svoj Prošek zlato- 95 bodova
Kraljevski Vinogradi Prestige Pošip zlato- 95 bodova

Srebra
Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon srebro- 93 boda
Badel 1862 Korlat Syrah srebro-90
Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon srebro- 90 bodova
Vina Fiolić Maraština srebro- 90 bodova

Bronce
MasVin Shiraz bronca-88 bodova
Vino Fiolić Fiolić Sur Lie bronca- 88 bodova
Škaulj Barrique Cabernet Sauvignon bronca- 88 bodova
Škaulj Merlot bronca - 86 bodova