U jučerašnjoj emisiji Stvoreni za Nebo imali smo gošću, Petru Štokić, voditeljicu vanjskog rada i koordinatoricu volontera Udruge Depaul.

„Udruga Depaul Hrvatska" je dio skupine Depaul koju čine Vinkovske karitativne organiacije koje uz Hrvatsku djeluju u još šest zemalja svijeta. Djelovanje u Hrvatskoj nedjeljivo je od Katoličke crkve, od vinkovske karizme Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i ostalih ogranaka Vinkovske obitelji. Svoje sjedište ima u Rijeci i provoditelj je programa kuće dnevnog utočišta za beskućnike i marginalizirane osobe grada Rijeke i bliže okolice. Od 2017. Godine kuću utočišta sestre milosrdnice vode u partnerstvu s Udrugom Depaul Hrvatska. Korisici su beskućnici, ovisnici, bivši zatvorenici, osobe s mentalnim poteškoćama itd. Utočište radi svakodnevno od 8 do 20h te vikendom od 8 do 14h. Udruga Depaul godišnje skrbi o 250 ljudi, mjesečno o 120, a dnevno o 70 osoba. Jako je važna cjelovitost njihove skrbi za čovjeka: uz temeljne usluge prehrane i higijene obuhvaća i zdravstvene usluge, hagioterapiju, logoterapiju, psihosocijalnu podršku, pomoć u ostvarivanju zaposlenja, mirovine i socijalnih prava, pravnu pomoć te razne edukativne sadržaje. U pružanju pomoći prilagođavaju se potrebama na individualnoj razini sukladno situaciji u kojoj se osoba nalazi. Usredotočeni su osobito na prevenciju beskućništva provođenjem specijaliziranih programa, kao što su program rehabilitacije za ovisnike o alkoholu i povećanju zapošljavanja beskućnika i ostalih marginaliziranih skupina kroz program „Vrta beskućnika" gdje korisnici imaju mogućnost obrađivati vrt te program društvenog poduzetništva „Ruke koje se daju" čime korisnici pružaju različitu ponudu usluga lokalnoj zajednici postupno se resocijalizirajući.

Program Vanjskog terenskog rada s beskućnicima izravna je primjena na one osobe koje su ostale izvan sustava prihvatilišta i prenoćišta te borave u napuštenim i ruševnim kućama, barakama, bolnicama, zatvorima, stanicama itd. Tim volontera dva puta tjedno izlazi na ulice grada Rijeke te pruža spomenute usluge beskućnicima. Na tjednoj razini susreće se tridesetak beskućnika. Ključno je napomenuti kako se ne čeka potrebite da dođu sami do utočišta, nego se izlazi prema njima s nakanom postajanja korisnicima utočišta kako bi im se moglo pomoći i pratiti ih u njihovom napredovanju.

Od početka je sve na volonterskoj bazi koje možemo podijeliti u tri skupine: volonteri stručnjaci (frizerke, medicinske pedikerke, doktorice, zubarice itd.), volonteri građani koji mogu volontirati na različite načine te inkluzivni volonteri (bivši korisnici Utočišta). Kroz Udrugu je prošlo osamdesetak volontera i ostvarili su preko 4000 volonterskih sati. Svatko tko se nađe u Rijeci, pogotovo studenti, dobro su došli. Više informacija pronađite na web stranici, Facebook te Instagram profilu.

Pax et bonum!