Došlo je do novog zastoja u suđenju za aferu Ribar sa zadarskim poduzetnikom Renom Sinovčićem u glavnoj ulozi.

„Obzirom da je došlo do većih izmjena u činjeničnom dijelu optužnice, rasprava u ovom predmetu se nastavlja u rujnu ove godine, a radi pripreme obrane i predstojećih godišnjih odmora", informirao nas je glasnogovornik suda, sudac Krešimir Devčić.

Izmjene optužnice, koje su podnesene na ročištu u svibnju, potpisuje zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac koji se već desetak dana ne odaziva na naše pozive i e-mailove kojim smo tražili da nam objasni razliku u odnosu na optužnicu iz 2015. godine.

Njome su, podsjetimo, uz Sinovčića obuhvaćeni poreznici i čelnici Nogometnog kluba Zadar. Sinovčiću se stavlja na teret da je u predstečajnoj nagodbi medijske kuće VOX u njegovu vlasništvu, ali i na štetu NK Zadra, sa suoptuženicima nezakonito stekao više od 120 milijuna kuna. Na optuženičkoj klupi uz njega sjede bivši pročelnik Porezne uprave Zadar Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić.

Bila je to prva USKOK-ova istraga neke predstečajne nagodbe. Vrijeme se kupovalo žalbama pa je slučaj do suda stigao tek 2019. godine, no ubrzo je uslijedio novi i to jednogodišnji zastoj, opravdan pandemijom i potresom u Zagrebu koji je jako oštetio zgradu suda. S obzirom na to da je posljednje ročišto održano u svibnju ove godine, ovo će biti zastoj od neka četiri mjeseca. Pravosudna trakavica tako se nastavlja.