Nakon što ju je ministar zdravstva Vili Beroš "ispod radara" provukao kroz Narodne novine bez objašnjenja za javnost, odlučili smo provjeriti koje je promjene u Zadru donijela „Odluka o prestanku važenja odluke o posebnim sigurnosnim mjerama u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa te suzbijanja bolesti COVID-19". Mediji su objavili kako je ovom odlukom de facto tiho proglašen kraj pandemije koronavirusa, no ipak se, kako doznajemo, staro normalno nije u potpunosti vratilo u sustav zdravstva i socijalne skrbi.

U Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, koji kao i Nacionalni stožer i dalje šalje brojke oboljelih, rekli su nam kako su dobili upute prema kojima su maske u tim ustanovama obvezne i u lipnju.

- Što se tiče posjeta, svaki dom za starije individualno odlučuje o tome, rekli su nam u Stožeru.

To su nam potvrdili i ravnatelji dva najveća zadarska doma. Od ravnateljice Doma za odrasle osobe sv. Frane Vesne Dujić tako doznajemo kako su kod njih posjeti uz najavu mogući još od početka svibnja.

- Ograničeni su na sat vremena, s tim da su posjetitelji obvezni nositi maske. Jedina promjena koja se kod nas dogodila početkom lipnja odnosi se na testiranje djelatnika koji nemaju Covid potvrdu. Dok su se ranije testirali na tjednoj bazi, sada se iz opreza testiraju jedino po povratku s godišnjih odmora ako su na njima boravili na većim okupljanjima, rekla nam je ravnateljica Doma sv. Frane.

Za posjete je otvoren i Dom za starije i nemoćne osobe na Sfingi.

- Dozvolili smo posjete, ali ne u velikom broju. Naši štićenici zadovoljniji su i sretniji od kada ih se može posjetiti. Obitelj i prijatelji štićenika mogu se slobodno javiti na porti za dogovor, rekao nam je ravnatelj Marko Buljat koji smatra kako bi bilo bolje da su mjere jednake za sve. 

Nejasnoće, koje je stvorio ovakav način (ne)donošenja odluka na nacionalnoj razini, vide se i na primjeru zadarske bolnice. Dok su nam u županijskom Stožeru početkom mjeseca rekli kako "bolnice u dogovoru s voditeljima odjela određuju koliko se posjetitelji mogu zadržavati", iz odgovora ravnatelja Opće bolnice dr. Željka Čuline može se zaključiti kako takvog dogovora ipak još nema.

- Ukinuta je obveza predočenja COVID potvrde za pacijente i djelatnike, s tim da se i dalje anamnestički uzimaju podaci o cijepljenju i preboljenju bolesti COVID-19. Također je ukinuta obveza testiranja djelatnika, dok su sve ostale protuepidemijske mjere ostale na snazi, rekao nam je dr. Čulina dodajući kako Opća bolnica Zadar postupa sukladno navedenoj Odluci te sukladno naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom "Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene" kao i odlukama i zaključcima Kriznog stožera. Taj je naputak donesen tek 6. lipnja pa smo čekali odgovor ravnatelja bolnice koja je ubrzo nakon toga na svojim stranicama objavila nove, reducirane termine testiranja zbog, kako navode, značajnog smanjenja broja testiranja bolničkih pacijenata i ostalih na SARS-CoV-2.