Društvenim mrežama posljednjih tjedan dana dijeli se upozorenje o prijevari koja se odvija na zadarskom tržištu nekretnina. Objavu je podijelio jedan od prevarenih građana, navodeći kako 25-godišnjak po više puta prodaje iste stanove te pritom traži veću količinu novca unaprijed uz predugovor. Isti stan zatim prodaje dalje, a novac ne vraća. Da su prevareni, kupci su shvatili kada su ostali počeli stavljati plombe na zemljište. Povezali su se i okupili na sastanku, a vjeruju kako ima još nesretnika poput njih.

- Nažalost, stanovi se i dalje oglašavaju na određenim oglasnicima pa podijelite da ljudi ne upadnu u probleme poput nas ostalih, istaknuto je u javnoj objavi slučaja kojeg nam je potvrdila zadarska policija.

Iz PU zadarske danas su nam dostavili rezultate kriminalističkog istraživanja kojeg su upravo proveli službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

- 25-godišnjaka se sumnjiči da je od veljače 2021. do travnja 2022. godine u Zadru, kao investitor ishodovao potrebitu dokumentaciju za gradnju stambenog objekta s više stambenih jedinica na gradskom predjelu Plovanija, nakon čega je u kolovozu prošle godine s 39-godišnjakinjom sklopio predugovor o kupoprodaji jedne stambene jedinice, a potom je s namjerom dovođenja oštećenih osoba u zabludu, za istu stambenu jedinicu sklopio predugovore o kupoprodaji s dva hrvatska državljanina u dobi od 49 i 47 godina, na temelje kojih ugovoru su mu oštećeni uplatili novčani iznos veći od 2 milijuna i 600 tisuća kuna. Nadalje, sumnjiči ga se da je za drugu stambenu jedinicu u navedenom objektu u veljači prošle godine sklopio ugovor o kupoprodaji s 31-godišnjakom, a potom za istu stambenu jedinicu sklopio ugovor o kupoprodaji i sa 60-godišnjakom, nakon čega mu je na temelju sklopljenih ugovora isplaćen novčani iznos veći od 975 tisuća kuna. Sveukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 3,5 milijuna kuna, informacije su iz PU zadarske.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policajci su 25-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku. Čeka ga ispitivanje u nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru kojem policija podnosi kaznenu prijavu zbog prijevare.

Osumnjičeni prevarant inače je iz okolice Zadra, a policiji nije poznat od ranije. Većina prevarenih kupaca je također sa zadarskog područja.