Manifestacija „Dani pomorstva u Vrsima" sinoć je svečano otvorena podizanjem službene zastave u Parku pomoraca. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja će trajati do subote, 25. lipnja, a mještane i posjetitelje do tad očekuje bogat program događanja. Na početku programa, sve prisutne pozdravio je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi.

- Iznimno mi je drago što smo uspjeli realizirati ovu manifestaciju koja puno znači svim vrškim pomorcima. Imamo bogatu pomorsku tradiciju i ovim događajem je želimo prikazati i drugima, da pređe granice naše Domovine. Ističem uvijek taj podatak, a isticat ću ga i u budućnosti - nema kuće u Vrsima iz koje nije niknuo barem jedan pomorac i na to smo ponosni. Također, ovim putem zahvaljujem svim našim pokroviteljima i sponzorima koji su podržali ovu lijepu priču, kazao je Predovan u uvodnom pozdravu.

Mještanima i posjetiteljima iz svih krajeva svijeta obratila se i Rafaela Maraš, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi, istaknuvši važnost ove manifestacije za mjesto.

- Vrsi su pomorsko mjesto i zaslužuju jedan ovakav događaj. Program je uistinu šarolik i prilagođen svim generacijama, tako da vjerujem kako ćete idućih nekoliko dana uživati u svemu što smo vam pripremili, rekla je Maraš.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedilo je podizanje službene zastave manifestacije na jarbol, koji je za ovu priliku postavljen u Parku pomoraca. Zastavu su, uz taktove pjesme „Vrška čežnja" u izvedbi KUD-a sveti Lovre podignuli prvi časnik na brodu Marko Tkalčec i Anđelo Milutin, maturant Pomorske škole Zadar. Na samom kraju programa položena je i vremenska kapsula mjesta Vrsi, čije otvaranje je predviđeno za 22. lipnja, 2072. godine. U kapsulu su pohranjeni zbornici radova Vrsi kroz povijest 1 i 2, Statut Općine Vrsi, Statut Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi i drugi materijali, panorama Vrsi iz zraka, dokumentarni film Sedma kora, promotivni materijali Općine Vrsi i Turističke zajednice Općine Vrsi te matrikule od tri vrška pomorca. Tijekom cijele večeri, posjetitelji su se mogli zasladiti besplatnim fritulama koje su pripremile žene od pomoraca. Za vrijeme trajanja manifestacije, otvorena je izložba fotografija pomoraca te maketa brodova, a dostupna je od 18 do 22 sata u Parku pomoraca, te zadnji dan u istom vremenskom periodu, ali na trgu Kolište u centru mjesta.

Program se nastavlja i danas, velikim koncertom klape sveti Juraj HRM na glavnoj rivi od 21 sat. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije i Općina Vrsi.