Završetkom školske godine završila je još jedna avantura gospodina Otpadića. Već pet godina ovaj simpatičan lik, izrađen u potpunosti od reciklabilnog otpada, obilazi škole i vrtiće diljem Zadarske županije, kao i južnog dijela Ličko-senjske, s ciljem edukacije djece o važnosti i načinima recikliranja otpada.

Tako je od siječnja do svibnja ove godine gospodin Otpadić, u društvu svoje prijateljice Mirte, posjetio šest osnovnih škola u kojima je održao radionice za prve i druge razrede te osam dječjih vrtića, a educirao je djecu i na Festivalu cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu. Sveukupno, samo u proteklih pet mjeseci kroz edukativnu radionicu Avanture gospodina Otpadića prošlo je gotovo 1000 djece.

- Ova školska godina je i za nas bila specifična, jer u prvom dijelu zbog epidemioloških mjera nismo mogli održavati radionice. No, zato smo u tom razdoblju dijelili naše promotivne materijale, kako bi djeci, ali i njihovim učiteljima i roditeljima, približili našu eko-priču. Srećom, sve se polako vratilo u normalu i možemo reći da smo jako zadovoljni odrađenim poslom ove godine - kaže Mirta Matić, stručna suradnica za odnose s javnošću, edukaciju i arhiv u tvrtki Eko d.o.o.

U proteklih pet godina, otkako je gospodin Otpadić iz tvrtke Eko d.o.o. krenuo u svoje avanture, održao je preko 100 radionica i educirao nekoliko tisuća djece. Gotovo da nema škole i vrtića u Zadarskoj županiji i južnom dijelu Ličko-senjske u koju nije došao. Djeca su odlično prihvatila gospodina Otpadića, koji ih na simpatičan način, kroz svoje zgode i nezgode, uči kako reciklirati i pravilno razvrstavati otpad. Često imaju mnoga pitanja i pokazuju velik interes za ovu temu.

Nakon ljetnih školskih praznika, ovaj edukativni projekt nastavlja se početkom nove školske godine, do kada će gospodin Otpadić zasigurno imati nove priče i dogodovštine za svoje male učenike.

- Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada te čuvaju priroda i okoliš. A da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. Procijenili smo da je najbolje krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje. Zato su Avanture gospodina Otpadića projekt koji će sigurno ići dalje iz godine u godinu - poručila je Ljiljana Jurjević, voditeljica Samostalne radne jedinice Unapređenje sustava tvrtke Eko d.o.o.