Nakon gotovo 20 godina uvedena je nova odluka za određivanje reda prvenstva za kupnju stanova po Programu društvene poticane stanogradnje na području Grada Zadra.

- Iako je Grad Zadar na temelju dosadašnjih Odluka uspješno sudjelovao u realizaciji kupoprodaje spomenutih stanova, od 2003. godine pa do danas promijenio se čitav niz životnih okolnosti i pratećih zakonskih propisa zbog čega je ocijenjeno kako je najsvrsishodnije cjelovito novim dokumentom utvrditi nova mjerila i kriterije, navedeno u objašnjenju.

Novom odlukom napušta se mjerilo koje se odnosi na imovinsko stanje podnositelja zahtjeva i članova njegovog domaćinstva te radni staž ostvaren u Hrvatskoj, a uvode se nova mjerila: životna dob podnositelja zahtjeva, u kojem smislu se prednost daje mlađim podnositeljima zahtjeva; invalidnost ili tjelesno oštećenje; status člana obitelji poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja za podnositelja zahtjeva; uvećani bodovi za svako začeto dijete, dijete predškolske dobi i dijete koje se redovito školuje. U odnosu na stambeni status prednost se daje najmoprimcima sa zaštićenom najamninom.

Kriterij o dodatnom bodovanju osoba mlađih od 30 godina uvršten je zbog amandmana Akcije mladih. Ovakva izmjena u zadnji tren nije dobro „sjela" HDZ-ovom Matu Mariću.

- Imali ste mjesec dana da utječete na odluku dok je bila na e-savjetovanju i mogli ste tada dati bilo kakve primjedbe, kazao je Marić.

Roko Tadin (Akcija mladih) ne vidi u čemu je problem.

- Gradski smo vijećnici u demokratskom društvu koje nam omogućuje da uložimo amandman, poručio je Tadin, dok je Ante Rubeša (AM) istaknuo kako obavijest o e-savjetovanju nije bila u medijima. Dodao je i kako bi bilo dobro da Grad napravi zgradu u kojoj će mladi moći stan uzeti u najam s mogućnošću kupnje.

Prema riječima Irene Dragić (SDP), kriteriji su dvosjekli mač.

- Ali moraju postojati. Samo se nadam da će se oni provoditi i da nakon njihove prodaje nećemo imati nove afere, kazala je Dragić dodajući kako POS-ov program trebu Zadru pogotovo zbog cijena nekretnina koje su otišle u nebo.

Na rast cijena osvrnuo se i predsjednik Gradskog vijeća Marka Vučetića.

- Ova situacija u kojoj mi ne možemo planirati život u nekom prostoru je situacija u kojoj nas nikakvo bodovanje neće dovesti da kupimo nekretninu. Koliko god poticali stanogradnju, u budućnosti neće biti onih koji će moći isplaćivati te svote dok god se borimo da cijena goriva ne prijeđe 20 kuna ili da ulje plaćamo i 30 kuna. Ulazimo u stanje neimaštine u kojoj će se pokušati limitirati cijena, a to dovodi do nestašice proizvoda. Zbog toga sam za to sam da ove kriterije usvojimo i budemo svjesni gdje se nalazimo i da budemo svjesni da Zadru trebaju visokoobrazovani ljudi, istaknuo je Vučetić u raspravi koja je završena prihvaćanjem  amandmana Akcije mladih, ali ne i amandmana nezavisnih koji su tražili da se iz odluke izbaci bodovanje nečije stručne spreme.