Gradonačelnik Branko Dukić u petak je, četvrti put od izglasavanja proračuna, ukinuo amandmane koje je nametnula većina u Gradskom vijeću na proračun koji je predložio. Umjesto naknada građanima i kućanstvima, uskrsnica, sufinanciranja autobusnih karata, novac će se uplatiti za projekt Inclusive Play, Glazbene večeri u Sv. Donatu i još nekoliko stavki za koje u ovakvom proračunu nije bilo novca.

Dekretom gradonačelnika Dukića skinuto je oko 1,5 milijuna kuna namijenjenih za kapitalne projekte u pripremi (500.000), uskrsnice (250.000) poticanje društvenih i gospodarskih aktivnosti na otocima (100.000), sufinanciranje autobusne karte učenicima srednjih škola (110.000), poticanje tradicionalnih i umjetničkih obrta, poduzetništvu, naknade građanima i kućanstvima...

Najveći dio novca - 1,1 milijun kuna - prerasporedit će se za troškove uređenja višeosjetilnog-senzoričkog parka „Vruljica" u okviru projekta Inclusive Play. Koncertnom uredu za organiziranje Glazbenih večeri u Sv. Donatu dodat će se 170.000 kuna, a za održavanje obljetnice UNESCO-a te druge aktivnosti Odjela za kulturu i sport 90.000 kuna. Promjene su napravljene i za zonu Crno - s jedne stavke skinuto je 100.000 kuna, a za intelektualne usluge u istom projektu dodijeljeno je 150.000 kuna.

U prošlim odlukama Dukić je skinuo 1,7 milijuna za gradnju OŠ Šimuna Kožičića Benje, sufinanciranje dadilje, potpore za obrtnike, suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, autobusne karte učenicima, osiguravši time 1,2 milijuna kuna za održavanje i nabavu umjetničkih djela za Kneževu i Providurovu palače, organizaciju manifestacija itd. Zbog takvih poteza i suspendiranja izglasanih amandmana vijećnik Enio Meštrović na prošloj je sjednici najavio kako će blokirati sve prijedloge HDZ-a, pa su tako „padali" gradnja dvorane TŠC-a, prodaja HAK-a, preoblikovanje HNK Zadar... Ne treba sumnjati da će nova odluka produbiti ionako duboki jaz između „oporbene" većine te gradonačelnika i HDZ-ove manjine u Gradskom vijeću.

Gradonačelnik Dukić o izvršenoj preraspodjeli proračunskih sredstava Gradsko vijeće namjerava izvijestiti u polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zadra za 2022. godinu, koji se podnosi iza Nove godine.