Dva mjeseca od pucnjave u Gaženici, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru završilo je istragu i pred Županijskim sudom podiglo optužnicu protiv 44-godišnjeg slovenskog državljanina zbog počinjenih protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju, prisile prema službenoj osobi i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Iz DORH-a su danas otkrili broj ispaljenih hitaca, njih ukupno 12, kao i to da je 44-godišnjak kaznena djela počinio u neubrojivom stanju.

Optužnicom mu se tako stavlja na teret da je 29. travnja u 22:50 sati u Zadru, u luci Gaženica; u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti upravljati svojim postupcima; na terasi benzinske postaje, a nakon što ga je policijska službenica tijekom obilaska i nadzora ugledala naoružanog puškom i upitala što tu radi, ispalio jedan hitac u more te opsovao i cijev puške usmjerio prema njoj, ispalivši potom još jedan hitac u more, zbog čega se ona udaljila od njega.

Okrivljenika se tereti da je istoga dana i u istom stanju te na istom mjestu, oko 3:40 sati, kada je na mjesto prethodno opisanog događaja došlo više policijskih službenika radi njegovog uhićenja, u namjeri da usmrti jednog policijskog službenika ispalio hitac prema njemu i, stjecajem okolnosti, pogodio u područje desnog stopala. Policijski službenik je zadobio laku tjelesnu ozljedu u vidu otvorene rane nožnog zgloba i stopala.

Okrivljenika se tereti i da je u istom stanju; nakon što je pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije pokušao s njim stupiti u kontakt te ga pozivao da se preda; sve to ignorirao te ispalio prema policijskim službenicima, koji su bili zaklonjeni iza čvrstih površina, kao i prema benzinskoj postaji, devet hitaca, uslijed čega je doveo u opasnost živote policijskih službenika, ali i imovinu na benzinskoj postaji gdje je moglo doći do zapaljenja i eksplozije lako gorivih materijala.

- S obzirom da je tijekom istrage provedenim vještačenjem okrivljenika utvrđeno da je okrivljenik tijekom opisanih događanja bio neubrojiv odnosno nije mogao shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima, predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika sukladno čl. 551. st. 1. Zakona o kaznenom postupku, priopćili su iz DORH-a.