Uoči javnog izlaganja 8. izmjena Prostornog plana Zadarske županije tražili smo od nadležnih informaciju o tome što konkretno donosi taj Plan na koji se čeka pune tri godine od odluke Županijske skupštine.

Umjesto kratke informacije, od pročelnika Olivia Meštrovića dobili smo temeljit izvještaj iz kojeg se samo može zaključiti kako je trebalo dvije godine za izradu ekološke studije. A njom se došlo do obveze ograničenja sveukupno planiranih zahvata s pojedinačnim i kumulativnim utjecajima na ekološku mrežu najviše do 1% staništa i ciljnih vrsta unutar područja ekološke mreže.

To je prema direktivi EU koja se baš i nije poklapala s onim što su u svojoj studiji izradili iz Energetskog instituta Hrvoje Požar za osjetljive dijelove Zadarske županije.

 Do usklađenja je došlo tek nakon treće verzije ekološke studije koju je izradio Iris Ekologija iz Zagreba. Što će to značiti u zbilji, valjda će netko javnosti jednostavnije pojasniti na sutrašnjem javnom izlaganju predloženih izmjena ŽPP i Strateške studije s Glavnom ocjenom utjecaja na ekološku mrežu.

Na 8. izmjenama Županijskog prostornog plana radio je Zavod za prostorno uređenje.

Pročelnik Meštrović najavljuje kako će to biti zadnje izmjene i dopune temeljnog Prostornog plana Županije koji je Zadarska županija donijela još 2001. godine. Naime, u idućem razdoblju slijedi izrada i donošenje novog Prostornog plana Županije, kao Plana nove generacije prostornih planova, izrada kojih je propisana (novim) Zakonom o prostornom uređenju, a koji će, po donošenju, biti znatno operativniji u samoj primjeni i provedbi, navodi resorni pročelnik.

Iz Županija kao i Grada Zadra koji na svoje izmjene čeka još malo dvije godine, najavljuju kako će po konačnom usvajanju izmijenjenih planova, odmah donijeti odluku o izradi skroz novih. To će biti tzv. planovi nove generacije. Navodno će biti kraće rađeni po novoj metodologiji i operativniji.