Općina preko i TZ Preko predstavili su prošlog tjedna mobilnu aplikaciju "Avantura otok Ugljan", a za izradu aplikacije zaslužan je odnedavno punoljetan Prečanin, Jakov Kačan.

Radi se o platformi preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu vrlo lako doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili koristiti kao pomoć u istraživanju otoka, ali sadrži i praktične informacije poput voznih redova, važnih adresa i kontakata.

- Cilj aplikacije je olakšati posjetiteljima snalaženje na otoku. Platorma je na jedan jednostavan način sažela sve rute i točke otoka kako bi posjetitelji mogli na jednom mjestu pronaći sve što se tiče avanturističkog vida turizma. Naime, koristi se jedan servis sličan Google mapama na kojima su prikazane rute uz opise i fotografije, a rute su raspoređene prema težini i pristupačnosti ovisno o tome može li im se pristupiti autom, biciklom ili pješice. - pojašnjava Jakov te dodaje kako je već isplanirao poboljšati aplikaciju uvođenjem značajki kroz koje će posjetitelji putem korisničkih računa moći podijeliti svoje dojmove i fotografije s lokacija.

U planu je i uvođenje QR kodova čijim će se skeniranjem na određenoj lokaciji moći stvoriti dnevnik posjeta koji će se evidentirati u aplikaciji na interaktivan način.

Aplikacija je dio većeg projekta istoimenog naziva na kojem Općina Preko i TZ Preko rade već više od 6 godina. To je projekt u sklopu kojeg su se uredili i obilježili maslinski i biciklistički putovi, sagrađena su odmorišta i vidikovci na najatraktivnijim područjima u zaleđu otoka, izrađena je nova biciklistička karta te ova mobilna aplikacija.

Do ovog je posla Jakov došao nakon što se javio na natječaj TZ Preko, a programiranjem se bavi od osnovne škole kroz, kako kaže, svoje osobne projekte. Vjetar u leđa dala mu je obitelj, a posebno otac koji je zaposlen u istoj branši.

Jakov je tek završio treći razred Gimnazije Franje Petrića, a već ima velike planove za budućnost te se nada poslu u Nizozemskoj. -"Svakako znam da želim studirati informatiku, vjerojatno software engineering. Za sada mi je hobi programiranje video igara i glazbena produkcija te već radim na jednom glazbenom projektu", čulo se od Jakova Kačana u emisiji Radija 057  "Na mladima svijet ostaje".