Unatoč građanskoj svijesti Zadrana kojima je neprihvatljivo da im se turisti polugoli šetaju po Gradu, to je sve raširenija pojava na koju nisu i nikada neće reagirati komunalni redari, a kamoli policija.

Niti jednoj niti drugoj službi ne stoji u opisu posla da bi takve koji hodaju u kupaćem kostimu i pokazuju svoja tijela, što često i nije baš estetski prizor, barem da ih upozore. Ali ni tu ne bi bilo puno pomoći, jer kako smo već pisali, ti naši gosti ne doživljavaju Zadar gradom povijesti i kulture a nemaju nimalo poštovanja prema njegovom urbaniteu ako već ne znaju za komunalni red.

Oni su dovedeni u gradsko središte jer je tu najviše apartmana, hotela i hostela, što sve više to postaje „resort". Idu se kupati na Rivu jer je to odavno već postala plaža i normalno im je da hodaju u kupaćem kostimu. U strukturi gostiju koji se mogu vidjeti u tzv. gradskom turizmu, prevladavaju mladi ljudi - Britanaca nikad više nije bilo u Zadru.

I oni hodaju Kalelargom u opremi za kupanje. To može sve manje čuditi s obzirom da je najnovija ljetna moda pretvorena u „ređipet". Izričajem dalmatinskog podneblja tako bi se jedino mogao definirati odjevni predmet kojeg mlade žene sve češće nose. Kao davnih 70-ih godina kada je slična modna krpica koja se nazivala „gola leđa", nešto više prekrivala gornji prednji dio ženskog tijela.

Sve se to može uočiti na fotogaleriji koju je Saša Čuka posljednji put snimio zadnjeg dana lipnja uoči glavne turističke sezone 2022.