Koncesionari na održavanju gradskih prometnica, partneri Filius i Prvi treptač, odgovorili su na prozivke iz Grada Zadra zbog semafora na raskrižju ulica Domovinskog rata, bana Josipa Jelačića i Splitske ulice, koji od petka nisu radili nakon što se u jedan od tih uređaja zabio pijani mladi vozač.

Naime, na naš upit resorni pročelnik Robertino Dujela istaknuo je kako je neprihvatljivo da se na popravak čeka tri dana, kao i to da nije prvi put da je isto evidentirano i prigovoreno ugovorenom izvođaču.

No izvođači su sada iznijeli drugu stranu priču ističući kako ispunjavaju svoju ugovornu obvezu. Uz fotografiju nastalu pola sata nakon prometne nesreće prikazali su vremenski slijed svog rada. U cijelosti prenosimo njihovo očitovanje:

- Kao partneri Filius d.o.o. i Prvi treptač d.o.o. po Ugovoru za održavanje nerazvrstanih cesta na području Grada Zadra javljamo Vam se povodom Vašeg članka objavljenog 04.07.2022.godine pod nazivom "Žuti karton za službe koje nisu popravile semafor nakon što se pijani vozač zabio u njega" želimo da Vas izvijestimo o realnoj situaciji.

Dakle, prometna nezgoda se dogodila 01.07.2022. u 23.10 sati i u roku par minuta dežurne službe su izašle na teren kako bi osposobile prometnicu za sigurno odvijanje prometa. Uvidom na mjestu događaja utvrđeno je uništenje semaforskog supa i semaforske lanterne i jedini način za sigurno odvijanje prometa je isključenje električnog napona na semaforskom uređaju i čišćenje prometnice. Nadalje, 02.07.2022. u 6.10 sati je poslana obavijest o uništenom stupu i lanterni gospođi Kasiji Kurtin Malenica kao glavnoj nadzornoj inženjerki Upravnog odjela za komunalne djelatnosti koja je 02.07.2022. u 9.47 sati izdala nalog za popravak istog.

Nakon naloga u 9.47 sati gospođi Kasiji Kurtin Malenica je javljeno da se promet odvija na siguran način jer je napon iskopčan do ispitivanja ispravnosti električne instalacije kako ne bi ugrozili pješake i kompletna vertikalna signalizacija (znakovi) može preuzeti vođenje prometa bez semafora, a da će popravak i nabava dijelova biti izvršena 04.07.2022. jer preko vikenda nismo mogli dobiti opremu od proizvođača semafora. Isto tako, na skladištu nismo imali i niti moramo imati trostruku semaforsku lanternu koju smo dobili 04.07.2022. u 6.00 sati i semafor je u punom radu od 13.00 sati 04.07.2022.

Na temelju navedenog naglašavamo da u nijednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost odvijanja prometa i da se intenzivno radilo cijeli vikend kako bi se u ponedjeljak semafor pustio u rad i ne zaslužujemo nikakve kartone jer radimo svoju Ugovornu obavezu i kad Vi to ne vidite.