Iz Grada Zadra su na novinarski upit o prijavama izvođenje zabranjenih građevinskih radova koji proizvode buku i prašinu, informirali kako ih je do danas pet zaprimljeno. Građani su prijavili građevinske radove koji se izvode mimo odluke.

Prema toj novoj odluci za koju ne treba posebnih odobrenja i u kojoj su navedeni izuzeci, komunalni redari će iduća dva mjeseca imati pune ruke posla. Naime, građevinska inspekcija od ove godine nije nadležna postupati nad provedbom Odluke, potvrdili su iz Državnog inspektorata.

Iz Grada su naveli kako su komunalni redari bili na terenu i usmeno upoznali izvođače radova. Do kad će biti upozorenja, opomena a kad će biti kazne, to izočito tolerantne gradske uprave nisu rekli.
Tek informaciju kako su kazne regulirane Naputkom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja još iz 2013. godina.

Širok je raspon kazni ovisno o kojoj vrsti građevine se radi i tko izvodi radove - pravna ili fizička osoba. Raspon je od 3.000.00 kn do 240.000.00 kuna, navodi se iz Odjela za gospodarstvo i turizam koji je zadužen za odluku. Njezino provođenje prebacuje se na Odjek za komunalne poslove pri kojem su redari.

Tako je pročelnik Ivica Katić prijavu koju je njegov odjel dobio za radove u Petrčanima proslijedio na Komunalno.-  Odlukom je definiran pravni okvir za postupanje komunalnog redarstva i koje u svom postupanju utvrđuje za svaki slučaj ponaosob tko izvodi građevinske radove sukladno odluci, a tko ne, podsjeća pročelnik Katić. Stoga će redari koji nadziru komunalni red i dalje biti "stručnjaci" za građevinu i "glumiti" inspekciju koja se izvukla iz tog nejasnog može - ne može.

On tvrdi da nije bilo prijave za radove na gradilištu hotela Maraske. Međutim, redakciji portala javio se stanar iz susjednog  "Maraska parka" koji je, kako je kazo redarima prijavio buđenje bagerima.
Od pročelnika Katića dobili smo i službenu potvrdu kako gradnja hotela Maraska spada u izuzetke.

Odlukom je definiran pravni okvir za postupanje komunalnog redarstva i koje u svom postupanju utvrđuje za svaki slučaj ponaosob tko izvodi građevinske radove sukladno odluci, a tko ne. Izgradnja hotela visoke kategorije ( 4 i 5 zvjezdica) svakako je strateški interes Grada Zadra jer se time podiže kvaliteta smještaja i općenito kvaliteta turističke ponude sto je jasno navedeno u Strategiji razvoja turizma grada Zadra 2016-2026.

Zadar je veliko gradilište u kojem je napadnut prostor zapadnog dijela grada koje spada u turističku zonu. I dok se neki zgražaju preobrazbe koju nazivaju mračno doba grada, drugi zbog radova imaju neprospavane noći.
Koliko god su povezani graditeljstvo i turizam, toliko je ovo ljetno vrijeme sezone pokazalo da su spoj nespojivog.
I dok su jedni izvođači, kako doznajmo, otkazali  završno betoniranje 1. srpnja, drugi nastavljaju s radovima i nakon upozorenja redara.