Unaprijed pripremljena protokolarna konferencija povodom upisa zadarskih zidina na listu UNESCO-a koji bi trebao štiti svjetsku baštinu, nije mogla proći bez jučerašnje tragedije. Smrt mladog Irca dogodila se padom s dijela nezaštićene zidine visine koju još nitko nije službeno utvrdio. Drugi je to smrtni slučaj s istog bedema tijekom petogodišnjice na listi UNESCO-a.

Gradonačelnik Branko Dukić ubacio je u već pripremljen govor sućut obitelji. Nažalost, jučer nas je pogodila ta vijest, kazao je Dukić pozivajući sve da se dogovore kako bi takve opasnosti kao jučerašnji pad s bedema sveli na najmanju mjeru.

Nitko nije kriv za tu tragediju, a kamoli odgovoran. Konferencija je bila prigodničarska i nije imala svrha da se išta problematizira.

Mjesto pada 20-godišnjeg Irca sa "zaštićenog" bedema

Pa tako ni Miljenko Domijan nije želio odgovarati na novinarsko pitanje potrebne zaštite kako bi se izbjegle takve nesreće. A zadarske zidine ih već pamte nemali broj. Dvojica mladih turista u Zadru su završili svoj život padom sa zaštićenih bedema. Ironično to zvuči.

Predstavnice Konzervatorskog odjela, Barbare Peranić navela je kako oni - zaštitari čekaju Plan upravljanja povijesnom jezgrom kako bi se mogla definirati zaštita.

Što znači taj papir koji će biti izrađen i usvojen tko zna kada s poznatim šprancama istih takvih planova za UNESCO, u odnosu na život koji se događa i nestaje sada.

- Pet godina je prošlo nevjerojatnom brzinom od kada su zadarske zidine upisane na listu svjetske baštine UNESCO-a, kazao je Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture koje će večeras imati obilježavanje u Šibeniku gdje je upis dobila i tvrđava sv. Nikole kao dio fortifikacijskog sustava Mletačke Republike.

Na konferenciji je polovica publike došla iz gradske uprave kojoj je pročelnica Dina Bušić zahvalila na angažamanu oko bedema

- Da nije bilo tih utvrda, danas bi imali minarete, ubacio je Domijan svoju povijesnu priču, frustraciju zbog čekanja na zaštitu zadarske povijesne baštine, ali i zasluge što je Zadar iz njegovog trećeg pokušaja dospio na listu UNESCO-a. To što će dospjeti na crnu listu zbog toga jer se ta zaštita ne provodi od strane onih koji za to ne preuzimaju nikakvu krivnju, spada u pitanja koja se ne smiju postavljati.

Tako je nažalost jučer bilo na „ad hoc" priređenoj konferenciji za novinare na kojoj je od televizijskih novinara traženo da postave pitanja na koje su savjetnici gradonačelnika već imali i napisali mu odgovor.