Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, gostovao je u eteru Radija 057 povodom aktivnosti koje škola provodi kao regionalni centar kompetentnosti. U Hrvatskoj je ukupno 25 takvih centara, a u Zadru su dva - Strukovna škola Vice Vlatkovića u sektoru strojarstva i Medicinska škole Ante Kuzmanića u zdravstvu. U Strukovnoj se školi trenutno provode dva EU projekta za unapređenje uvjeta i rada škole - "Bolji uvjeti za učenje uz rad" i "Budi spreman i kompetentan!"

-Oba projekta ukupno iznose oko 63 milijuna kuna. "Bolji uvjeti za učenje uz rad" tiče se infrastrukture i opreme. Nama je najvažnija oprema, takav smo omjer i postavili, od 30 milijuna, 4,6 milijuna kuna ide na infastrukturu, znači izgradnja objekta u kojem će biti radionica za automehatroniku, kabineti i drugi sadržaji. Taj dio je u tijeku i sigurno će biti završen u roku, do siječnja 2023. godine. Međutim, više nas raduje ovih 25 milijuna koji idu u opremu za školu i naše partnere. Mi smo regionalni centar kompetentnosti u koji spada naša, Zadarska županija, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Istarska. Nama su partneri Industrijsko-obrtnička škola Pula, Tehnička škola Rijeka, Tehnička škola Zadar i Srednja škola Biograd na Moru tako da će i oni povući dio te opreme.

Ravnatelj je istaknuo kako škola već godinama nema problem s upisom. Činjenica je da je većina tih zanimanja deficitarna i, kako kaže ravnatelj, većina te djece pred kraj već ima ugovore za posao.

-Drugi projekt pod nazivom "Budi spreman i kompetentan!" odnosi se na programski dio. Ovdje ćemo također izdvojiti desetak milijuna kuna na opremu čime dolazimo do 35 milijuna kuna ukupno vrijedne opreme što sa sobom nosi brojne mogućnosti. Nitko ne želi da centar kompetentnosti bude obična škola, to mora biti mjesto gdje će svatko, ne samo naši redovni učenici, nego svi oni zaposleni i nezaposleni moći doći i steći nova znanja i upoznati nove tehnologije. To pred nas stavlja izazov da se moramo permanentno usavršavati, nabavljati nove tehnologije, educirati i učiti da ta znanja možemo prenijeti drugima.

-Provedena je i analiza tržišta rada da vidimo u kojem bi smjeru naš centar mogao ići. Mi želimo imati usku suradnju s našim gospodarstvom. Mi smo osnovali Regionalni kooperacijski odbor, a radi se o instrumentu socijalnog partnerstva u kojem uz predstavnike pojedinih strukovnih škola i našeg osnivača Zadarske županije, sjede i predstavnici gospodarskih tijela. To je tijelo koje radi na usklađivanju tržišta rada s obrazovanjem. Moramo razmišljati unaprijed, primjerice, prvi programi za solarne programe bili su u Zadru, a kad smo stavljali prvu punionicu električnih vozila, ljudi su pitali što će nam to, a već to ljeto su stigli prvi električni automobili u Zadru. - kazao je ravnatelj Tihomir Tomčić te se za kraj zahvalio agenciji ZADRA NOVA s kojom i vode ove projekte.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, a projekti se provode u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. i programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije. Projekti su sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.