Na prometnicama Policijske uprave zadarske tijekom proteklog vikenda provedene su pojačane aktivnosti u prometu.

Kontrolirano je ukupno 285 vozača i vozila, a pri tom alkotestiran 301 vozač, od kojih je 12 bilo pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena koncentracija alkohola je 1,87 g/kg.

Od evidentirano ukupno 223 prekršaja izdvajamo: 72 za prekoračenje brzine, 4 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 10 za pojas, 4 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 5 za nenošenje zaštitne kacige, 2 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo te 6 za nepropisno pretjecanje i 4 za prolazak kroz crveno svjetlo
Iz prometa je isključeno 14 vozača i 2 vozila.

Zabilježene su 22 prometne nesreća od kojih 3 nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene.

Iz PU zadarske izdvojili su rekordere po brzini i alkoholu.

Jučer, 10. srpnja u 18,50 sati na autocesti A1 dionica Benkovac - Pirovac, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom presretač snimili 42-godišnjeg državljanina Austrije kako upravlja osobnim vozilom marke Mercedes brzinom od 239 km/h, na mjestu na kojem je brzina ograničena na 130 km/h.

Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 5000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B" kategorije na području Hrvatske u trajanju od mjesec dana.

U subotu, 9. srpnja u Zadru, u 14,50 sati u ulici Benka Benkovića zatečen je 51-godišnjak kako upravlja osobnim automobilom zadarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,87 promila.

Vozač je isključen iz prometa te smješten u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je sankcioniran zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pozivamo sve sudionike u prometu na pridržavanje prometnih propisa i savjetujemo da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštujući dopuštena ograničenja brzine kretanja vozila.