SDP-ov županijski vijećnik Jure Zupčić upozorava kako je pred samu turističku sezonu u mnogim općinama došlo do smanjivanja broja odvoz komunalnog otpada.

Zubčić je poslao priopćenje s pitanjima:

- Jasno je da zbog turističke sezone u mnogim općinama diljem županije postoji povećana potreba za odvozom smeća te su se mnoga naša mjesta na obali našli u problemu da su u potpunosti zagušena smećem. Dosad se ljeti odvozilo tri puta tjedno, a sad se odvozi dva puta tjedno. Taj problem posljednjih tjedan dana prerasta iz problema turizma i u sanitarni problem.

Pokušali smo putem službeno dostupnih dokumenata doći do temelja za takvu odluku i obrazloženja smanjenja broja odvoz u odnosu na prošlu godinu, ali nažalost bezuspješno. S obzirom da same općine kao i trgovačka društva u javnom vlasništvu nemaju naviku brzog odgovaranja, primorani smo tražiti pitanja javnim putem jer građani to zaslužuju.

Tražimo da se građanima odgovori na sljedeća pitanja:

1. Kako je moguće da je jedino Općina Privlaka zadržala prošlogodišnji program okupljanja otpada? Što su radili svi drugi načelnici i gradonačelnici ako se nisu uspjeli izboriti za svoju općinu?

2. Na temelju kojih argumenata je donesena odluka o smanjenju broja odvoza tijekom turističke sezone?

3. Ako je argument nedostatak radnika kako je moguće da se građanima nudi dodatan odvoz uz dodatno plaćanje? Kako je moguće da u slučaju dodatnog plaćanja, radnika ima dovoljno?

4. Koje rješenje nudi Čistoća s obzirom na povećanu proizvodnju otpada od strane obiteljskog smještaja kao i od ugostiteljskih objekata u ljetnim mjesecima, a otpad se odvozi istim intenzitetom kao zimi?

Vijećnici i vijećnice SDP-a u svojim Općinama upozoravaju na problem te traže odgovore kao i rješenja. Međutim nailazimo isključivo na prebacivanje odgovornosti na Grad Zadar, kao većinskog vlasnika, pa na Čistoću te opet nazad na načelnike općina dok problem postaje sve veći, navodi Zubčić.