Završili su upisi u srednje škole, a Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića i ove je godine iznimno zadovoljan rezultatima upisa.

 -„Popunjena su sva mjesta, a ove godine imamo i nikad više odlikaša, situacija je svake godine sve bolja i bolja" - kaže ravnatelj te dodaje da je iznimno ponosan na jednu učenicu, prvu na listi sa 72 boda za smjer automehatroničara.

Radi se o Gabrieli Kalac, 14-godišnjakinji koja je s odličnim uspjehom uspjehom završila OŠ Braće Ribar u Posedarju -„Upisala sam to jer mislim da je bolje za mene da imam struku, zvanje i posao nakon škole nego ići u gimnaziju pa na studij, ne znam što bih nakon toga i to me nije zanimalo" - objašnjava Gabriela svoju odluku te nastavlja - „Od kad znam za sebe nisam se igrala s lutkama i igračkama koje se smatraju tipičnim za djevojčice, više sam voljela aute i motore. Oduvijek mi je bilo draže pomoći na radovima oko kuće nego u kući, pa tako često pomažem tati oko auta ako mu nešto treba, uz njega sam naučila spojiti auto na dijagnostiku, provjeriti ima li grešaka, znam promijeniti ležaj..." - nabraja talentirana učenica.

Gabriela je još uvijek jedna od rijetkih, naime, u posljednjih 10-ak godina ona je tek treća učenica koja je upisala smjer automehatroničara, a ove se godine u Strukovnu upisalo ukupno 7 djevojaka. Biti pionir, odnosno pionirka, nije uvijek jednostavno stoga ne čudi da se Gabrielina majka brinula, a da su se vršnjaci čudili - „Ja sam to svejedno odlučila, bila sam sigurna u svoju odluku od početka i njihove reakcije mi nisu smetale. Nakon što završim školu, planiram otvoriti svoju radionicu i planiram raditi na boljim autima, htjela bih položiti i za motor, jednostavno nastaviti u tom smjeru" - spremno odgovara.

Vani su ovakve situacije uobičajene, a ravnatelj pojašnjava da se danas i struka promijenila - „Nije to više fizički zahtjevno kao prije, najvažnija je dijagnostika, početak, pronaći kvar, a kasnije, možda je najteži dio zamjena ležajeva, ima sve finijih i finijih poslova. A sada je sve više i električnih vozila - to su opet poslovi koje može raditi sve više žena!" - zadovoljno dodaje ravnatelj koji je nakon upisa osobno nazvao Gabrielu da se uvjeri da nije došlo do zabune - „Bilo mi je iznimno drago i bila mi je velika čast da se jedna tako kvalitetna učenica odlučila upisati kod nas, htio sam provjeriti je li ona donijela pravu odluku jer znam da je mogla birati školu koju je htjela, mogla je upisati gimnaziju bez problema, ali ona je odabrala nas".

Gabrielin ponosni otac Marko i sam je svojedobno završio ovaj smjer, tada smjer automehaničara - „Vidio sam da ona ne odustaje, a pošto sam ja to završio i volim i obožavam to, drago mi je naravno da je ona to upisala i da time razbija predrasude koje se odnose na muške i ženske poslove!"

Kad nije oko auta, Gabriela trenira nogomet, a i u tome je uspješna jer igra za ŽNK Donat koji je u 1.HNLŽ.

Ravnatelj Tihomir Tomčić i učenica Gabriela Kalac