I dok su iz četiri velika grada  jučer iznijeli informacije o stanju u predškolstvu nakon što su podvukli crtu traumatičnih upisa iz Odjela za predškolstvo poslali su priopćenje uz vječne najave o tome kako je Grad Zadar u tome idelan i najbolji.

U tome ih demantira i sama brojka neupisanih koja je dvostruko veća nego u Splitu, a sami procjenjuju kako će ispod crte ostati 150 neupisane djece, ali tek nakon što završe upise u vrtiće drugih osnivača.

Za sada, prema bodovnoj listi za gradske vriće, ove je godine skoro 250 djece koja su stekla uvjete za upis u vrtić ostalo bez mjesta, a još 150 nije upisano jer nisu stekli uvjete upisa. U sva tri vrtića kojima je osnivač Grad (DV Latica, DV Sunce i DV Radost) ukupno je upisano 397 djece.

S obzirom na najave resornog pročelnika Jose Nekića o otvorenju još jednog gradskog vrtića i proširenju kapaciteta jednog postojećeg privatnog vrtića, očekivalo se da će se stvoriti još najmanje 130 mjesta za upis djece te da će na taj način broj neupisane djece biti manji. Podsjetimo, prošle se godine u DV Radost i DV Sunce ukupno upisalo 367 djece, 282 djece ostalo je neupisano, a još 72 nije steklo uvjete za upis.

Iz njihovog priopćenja izdvajamo dvije tvrdnje:

Sva djeca zaposlenih roditelja iz obitelji s dvoje djece bit će upisana u vrtiće, a ostat će neupisana djeca zaposlenih roditelja s jednim djetetom.
S obzirom kako potrebe za novim vrtićkim prostorima, kao i u svim većim hrvatskim gradovima, još uvijek postoje, Grad Zadar je početkom srpnja, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, prijavio projekte za gradnju/rekonstrukciju dva nova velika vrtića. Svaki vrtić bi imao po 8 odgojno-obrazovnih skupina. Izgradnjom spomenuta dva vrtića Grad Zadar će osigurati mjesto za svako dijete predškolskog uzrasta. - navodi se u priopćenju.

Međutim, nije jasno kad će se provesti upisi za novi vrtić i hoće li ih roditelji dočekati tek početkom iduće pedagoške godine.

Uređenje novog vrtića sa sto mjesta u zgradi na Višnjiku probilo je rok. Radove za 5 milijuna kuna izvodi Krekić Avangard. Najnoviji rok završetka je 15. kolovoza. Nositelj radova je SC Višnjik kojem je jedinim HDZ-ovim amandmanom prebačeno tih milijuna kuna na račun kompenzacije za najam dvorane KK Zadru.