Lučka uprava Zadar objavila je da je potpisala ugovor s izvođačem radova na postavljanju nadstrešnice s integriranim fotonaponskim panelima na području putničke luke Gaženica. Radove će izvesti Tehno-Elektro iz Đakova koji je odabran još u svibnju s ponudom od 3 milijuna kuna bez PDV-a što je bilo više od procijenjene vrijednosti radova od 2,5 milijuna kuna, ali povoljnije od zajedničke ponude Tehme i EL TIM-a iz Zadra od 3,2 milijuna.

Radovi će uključivati postavljanje metalnih konstrukcija, točnije čelične nadstrešnice za osobna vozila, na koju će postaviti fotonaponske ploče. Instalacija fotonaponskog sustava tako će osigurati energiju za osvjetljenje luke i solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. U planu je postavljanje i punjača za električna vozila i jedan modul s dva priključna nastavka za punjenje. Cilj projekta je ušteda električne energije i daljnji razvoj Luke Gaženice u „zelenu" luku. Rok izvršenja radova je 4 mjeseca od uvođenja u posao.

Projekt se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska, kao dio krovnog projekta SUSPORT -SUSTAINABLE PORTS u čijem financiranju sudjeluje Europski fond za regionalni razvoj. Riječ je o programu prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u kojem uz vodećeg partnera, odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera, od čega osam iz Italije i sedam iz Hrvatske.