Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra organizira prigodnu svečanost u povodu jubilarne 80. obljetnice Maloiškog ustanka, koja će se održati u utorak 26. srpnja 2022. godine s početkom u 10 sati na Malom Ižu uvala Knež.
Svoj dolazak na odavanje počasti i polaganje vijenaca palim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog terora počast će između ostalih odati bivši predsjednik Stjepan Mesić, Budimir Lončar, generali HV Luka Džanko i Veselko Gabričević, a očekuju se i izaslanici predsjednika Vlade RH, predsjednika Sabora, zadarskog gradonačelnika i župana.

Ustanak Maloižana 26. srpnja 1942. godine je organiziran kao odgovor na talijanski fašistički teror, koji je okupator provodio na otocima i na cijelom okupiranom zadarskom području.

Tijekom srpnja 1942. godine, Talijani su počeli sa zapljenom maslinovog ulja na otoku Ižu. Vijest se brzo proširila Ižom, pa se tako saznalo da će 26. srpnja Talijani doći brodom po ulje i prevesti ga u Veli Iž. Da bi to spriječili, deset omladinaca su u noći na 26. srpnja provalili u uljaru. Jedan dio ulja su odvezli na otok Ugljan i spasili, a dvije veće kamenice u kojima je bilo ulje su razbili, a ulje izlili u more.

Sutradan je desetak talijanskih karabinjera doplovilo brodom „Sofija" iz Velog Iža i za odmazdu su okupili stanovništvo u uvali Knež. Kako nitko nije htio otkriti počinitelje provale u uljaru, Talijani su izdvojili i zarobili osamdesetak mlađih ljudi, među kojima i četiri žene, u namjeri da ih odvedu u Veli Iž, a potom u zatvor u Zadru.

Brod je isplovio u 11 sati prema Velom Ižu i kada je stigao do pola puta, Šime Lukin dao je znak i viknuo: „Drugovi, razoružajmo fašiste". U općem kaosu poginuo je Ljubo Lovrin, dok je Ivo Lovrin bio teško ranjen, a nekolicina je lakše ranjena.

Mještani su ubili četvoricu Talijana, dva ranili, a dva su bacili u more. Jedan fašist se namjeravao plivajući domoći kopna, što mu nije uspjelo, jer su ga mještani dočekali i usmrtili veslom. Brod „Sofija", kojim su sada zapovijedali mještani, dovezen je do Malog Iža, a zatim se oko 300 Maloižana, među njima i pedesetak žena, ukrcalo na brod i otplovili su na Dugi otok, gdje su se 40 dana skrivali od fašista.

Na Dugom Otoku su ih zapazili kukljički i kaljski ribari koji su ih svojim brodovima prevezli na kornatsko područje, odakle su preko Tisnog i Tribunja stigli do Vodica. Tamo ih je dočekala Primorska partizanska četa. Odmah su formirali Primorsko - Iški bataljun, koji je preko Bukovice i Like prešao u Bosnu gdje su se kasnije priključili slavnoj Drugoj dalmatinskoj brigadi.

- Ovaj herojski pothvat je poseban i zbog činjenice što je Mali Iž prije početka rata imao 1287 stanovnika, od kojih se 415 borilo u partizanima, a 172 su poginuli. Uz to, Mali Iž je dao i 30 žrtava fašističkog terora, a 483 Maloižana internirano je u logore, većinom u koncentracijski logor na otoku Molatu. Zbog ovog herojskog pothvata i ukupnog ogromnog doprinosa stanovnika Malog Iža NOB-i, antifašisti ovog herojskog otoka , grada Zadarske Županije i Dalmacije svake godine odaju pijetet ovom događaju s posebnim naglaskom na zasluge onih koji su svoje živote ugradili u slobodu, napisao je ovom prigodom Joso Štulina.

Polazak katamarana G&V Line ladera ,,Melita" za Mali Iž je 26. srpnja 2022. godine u 8 sati s Liburnske obale, a povratni polazak iz Malog Iža u 13 sati.