Sveučilište u Zadru je nakon uspješnog ciklusa provedenih edukacija na strateškom Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020. projektu TAKE IT SLOW, čiji je cilj strateško upravljanje i promocija Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije, pristupilo procesu ostvarenja europskog certifikata o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Tri lokalna poljoprivrednika zadovoljila su uvjete i ostvarila certifikat o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda i to: OPG Kuzman Juričić, OPG Ražnjević Matej i OPG Buona Acqua.
Tomislav Klarin, doc. dr. sc. s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Ana Grzunov, mag. oec., savjetnica za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije te Ana Marušić, dipl. oec. iz Biotechnicon poduzetničkog centra posjetili su OPG-ove i službeno im uručili ostvarene certifikate.
OPG Kuzman Juričić nalazi se na području Jasenica, a svoju proizvodnju vrši na ukupno osam parcela s nešto više od 100 stabala maslina sorti orkula, oblica i sitnica. Uz masline, ovaj OPG se s 10-ak stabala bavi uzgojem badema.
OPG Ražnjević Matej smješten je u Općini Polača, a primarna djelatnost OPG-a je proizvodnja svježeg voća smokve i badema, te na manjoj površini maslina i grožđa. Gospodarstvo godišnje proizvede oko 2.000 kg svježe smokve i oko 700 kg suhe smokve, zatim 1.000 kg badema u ljusci, te oko 800 kg maslina koje se prerađuju u ulje.
OPG Buona Acqua je registriran u Stankovcima, a raspolaže s ukupno 23 parcele na lokacijama Stankovci, Vukšić i Dobra voda. Pod ekološkom proizvodnjom u sustavu kontrole uneseni su maslinici na ukupno 7 parcela. Samo mladi nasad broji oko 700 stabala maslina.