Priču o obnovi zadarske rive Grad Zadar planira zaokružiti investicijom u parterno uređenje prema projektu kojeg je nedavno dovršio Arhitektonski studio Rene.

Njihov arhitektonski projekt ne donosi velike inovacije na zadarskoj rivi, već svojevrsni facelifting zelenog i šljunčanog pojasa od Foše do Morskih orgulja. Najveću novinu predstavljaju biciklističke staze koje garantiraju lakši put do povlačenja EU sredstava. Osim njih ovaj višefazni projekt predviđa hortikulturno uređenje, novi sustav navodnjavanja, uređenje pješačkih staza koje će dobiti oko 1.200 metara novih rubnjaka, te novo kameno popločanje na ulazu s Foruma, kao i komunalnu opremu poput novih klupa, kanti za otpad te javnih špina koje trenutno predstavljaju rijetki način osvježenja u centru grada.

Projekt punog naziva "uređenje i rekonstrukcija pješačko-biciklističkih staza i zelenih površina na Obali Petra Krešimira IV." procjenjuje se na oko 4 milijuna kuna, a plan je da prati rokove 67 milijuna kuna vrijednog EU projekta Lučke uprave Zadar na sanaciji obalnog pojasa rive. U sklopu tog velikog projekta ovih je dana s novim kamenim plaštom otvoren potez od Foše do bivšeg hotela „Zagreb" te dio od mula do Morskih orgulja, a na dijelu kojih ih povezuje u tijeku su kamenoklesarski radovi. Nakon sezone građevinari će zauzeti gat o čijem bi komunalnom obogaćivanju također trebalo promišljati.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap ističe kako je uređenje rive jedan u nizu projekata koji će, prema njegovim riječima, preobraziti zapadnu liniju Poluotoka.

- Nakon isprojektiranog Trga sv. Frane i rekonstrukcije Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, uskoro bi se trebao pokrenuti pregovarački postupak za Citadelu s prvonagrađenim autorom, a na jesen bi trebao krenuti natječaj za hortikulturno uređenje rive. Sredstva će se namaknuti iz vlastitih prihoda, a kandidirat će se i prema EU, najavio je pročelnik Kasap koji nam je ustupio skice projekta kojeg potpisuju poznati zadarski arhitekti Bogdan Marov i Zrinka Paleka Dević.