Iako je bogat podacima, priznanjima i radovima, životopis dr. Davora Nekića i dalje ne može dočarati kakvog je velikog stručnjaka, vrsnog internista i kardiologa Zadar izgubio. Istaknuo je to na danas održanoj komemoraciji u zadarskoj bolnici pročelnik Službe za interne bolesti dr. Dario Nakić, jedan od preko 50 liječnika koji su imali sreće što su dr. Nekića dobili za mentora.

- Učio nas je da ne gledamo samo nalaz, već i ono što stoji iza njega. Na sve nas, koji smo imali privilegije raditi s njim, prenio je dubinu razmišljanja i odnos prema pacijentima i kolegama. Nikad nas nije ostavio na vjetrometini. Jedan je od onih koji su najviše ocrtali ono što Interna danas jest, istaknuo je dr. Nakić koji je osim operacijske sale s dr. Nekićem dijelio i nogometni teren.

- Nikad nije bio problem u njegovom dodavanju, nego smo se mi krivo postavili, prisjetio se s osmijehom dr. Nakić.

- Nije slučajno igrao desnog beka, na njega se uvijek moglo osloniti, nadovezao se voditelj Odjela za kardiologiju dr. Dražen Zekanović koji također nije propuštao termin petkom.

Prema riječima dr. Zekanovića, prerana smrt dr. Nekića ogroman je gubitak ne samo za njegovo Posedarje i Zadar, već i cijelu Hrvatsku.

- Rastajemo se od velikana zadarske kardiologije, nevjerojatno radišnog liječnika posvećenog pacijentima. Jeftina su vremena u kojima se ljudi kite svakakvim titulama, no ako je tko bio legenda, to je bio ovaj čovjek, istaknuo je šef Odjela za kardiologiju kojem je dr. Nekić uz dr. Albina Jovića postavio temelje zbog kojih je danas kardiološki centar Hrvatske.

Za dr. Nekića znalo se reći da je „doktor starog kova".

- To je priznanje u rangu najviših stručnih odlikovanja, a ne pučka doskočica. Divio sam se njegovoj nepresušnoj radnoj energiji. Proteklih noći razmišljao sam koliko je prekovremenih dao zadarskoj bolnici i hrvatskom zdravstvu i zaključio da je riječ o dvije godine rada. Pacijentima bi dijagnoze znao dati na vratima, kao da u glavi ima magnet, istaknuo je dr. Jadranko Turčinov.

Dr. Ante Anić javio je tužnu vijest dr. Freidoonu Ghaziju, američkom kardiologu koji već preko dva desetljeća daruje znanje i opremu zadarskim kardiolozima. Na komemoraciji je prenio njegove riječi sućuti obitelji i kolegama uz poruku kako je dr. Nekić bio inteligentni čovjek sa zlatnim standardom u odnosu liječnika i pacijenta.

- Davor je uzor kojeg treba slijediti. Svi imamo odgovornost da njegove vrline i poruke i dalje živimo, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina na komemoraciji za zadarskog kardiologa čije je, kako je istaknuo Čulina, veliko i nesebično srce prestalo kucati 19. srpnja u 74. godini života.