Alijansa Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima - EU-CONEXUS, čiji je Sveučilište u Zadru član, postigla je još jedan izniman uspjeh. Europska komisija prepoznala je dosadašnja ostvarenja alijanse i dodijelila sredstva za nastavak izgradnje novog oblika suradnje u europskom prostoru visokog obrazovanja za sljedeće četiri godine.

Korištenje europskih fondova dobra je praksa Sveučilišta u Zadru, što dokazuje i ovaj veliki uspjeh. Sveučilište u Zadru, kao jedan od partnera alijanse, svojim je radom i jasnom vizijom značajno pridonijelo ovom uspjehu.
U sljedećem razdoblju, uz dosadašnjih šest partnerskih institucija iz Francuske, Grčke, Hrvatske, Litve, Rumunjske i Španjolske, EU-CONEXUS-u se pridružuju i tri nova člana iz Cipra, Irske i Njemačke.

EU-CONEXUS je zajednica visokoškolskih ustanova koja okuplja preko osamdeset tisuća studenata i preko devet tisuća djelatnika. Alijansa je usmjerena k uspostavi vrhunskih obrazovnih programa, koji uključuju i uske specijalizacije sukladno trenutnim potrebama tržišta rada, lakšu mobilnost i kulturnu razmjenu te suradnju u znanstveno-istraživačkom radu i upotrebu zajedničkih istraživačkih infrastruktura. Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican ujedno je članica Upravnog odbora EU-CONEXUS-a.

Ciljevi za novo razdoblje su još snažnije strateško umrežavanje i stvaranje dodatnih mogućnosti za studente, akademsko i nenastavno osoblje. Usvajanjem najboljih zajedničkih praksi dodatno će se unaprijediti uvjeti studiranja i kvaliteta rada akademske zajednice kao i suradnja sveučilištâ s lokalnim zajednicama.