Šesto ispitivanje Zavoda za javno zdravstvo pokazalo je pad kakvoće mora na dvije plaže u Zadarskoj županiji.

Najveći pad zabilježen je na popularnoj plaži Bošana u Biogradu koja je na dosadašnjim ispitivanjima, provedenima od kraja svibnja do sredine srpnja, prolazila s ocjenom izvrstan. No uzorak mora uzet 26. srpnja, kada se značajno povećao broj kupača, jedva je prošao test. Međutim u more uz tu biogradsku plažu i dalje nema vidljivih onečišćenja, plivajućih otpadnih tvari ili mineralnih masnoća, te je kao takvo i dalje zadovoljavajuće kakvoće, odnosno prihvatljivo za kupanje.

Nešto bolju ocjenu dobila je uvala Knež u Malom Ižu, koja je iz prve pala u drugu kategoriju s ocjenom "dobro". Sve druge plaže u Zadarskoj županiji dobile su ocjenu izvrsno, kao najvišu među četiri ocjene.

Do početka listopada, kada za većinu građana završava sezona kupanja, djelatnici Zavoda provest će još četiri ispitivanja. Rezultati kao i fotografije objavljuju se na stranicama Zavoda te Instituta za oceanografiju i ribarstvo, a čistoća mora nije jedina informacija koju građani mogu tamo dobiti. Naime, gosti mogu vidjeti profil plaže - od vrste (pješčana, šljunčana, stjenovita...) do objekata koji se na njoj nalaze, poput tuša, sanitarnih objekata, kabina, kafića, kao i parkirališta, što je posebno važno za goste koji nisu upoznati s prostorom kao domaći.