Hiperinflacija odlikaša u osnovnim školama odražava se na upise u srednjima. Ali se i pokazalo da odlikaši ne upisuju samo gimnaziju, prema podacima koje je prikupio županijski odjel za obrazovanje, kulturu i sport, bez pet škola, među kojima je i Klasična gimnazija koja je dobila pravo upisa još jednog razreda.

I dok u Srednjoj školi Gračac nema upisanih učenika s odličnim uspjehom, svi učenici su koji su upisali prvi razred Gimnazije Franje Petrića završili su osmi razred uspjehom odličan. MIOC je upisao četiri razreda pravih odlikaša.

Međutim, u Gimnaziji Vladimira Nazora nisu svi upisani odlikaši. Ukupno je upisano 138 učenika u prvi razred općeg i jezičnog programa. Od tog broja devet učenika je sedmi i osmi razred OŠ završilo vrlo dobrim uspjehom. Još 13 učenika je vrlo dobrim uspjehom završilo samo jedan razred OŠ (7. ili 8. razred). Svi ostali učenici su bili odlikaši, tj. 7. i 8. razred OŠ su završili s odličnim uspjehom, navodi se u informaciji ravnateljice Sandre Šango.

Oskudniji, sa skraćenicama u svom zadnjem izvještaju, bio je ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković. On je tek napisao kako je u Općoj gimnaziji zadnji upisani imao 75,7 bodova; prosjek 78,45 bodova, u "prirmatem" gimnazija zadnji upisani imao je 75,57 bodova, prosjek 78,86 bodova, prenosimo njegovu informaciju.

Priču o odlikašima uljepšala je Strukovna škola, čiji ravnatelj Tihomir Tomčić ističe podatak kako je u program "Tehničar za računalstvo" upisano 20 učenika i svih su odlikaši. Fenomen je dvoje odlikaša koji će se obrazovati za "Automehatroničar", dok je jedan izabrao "Elektromehaničar".

Zanimljivi su i podaci koje je naveo Marin Perinić, ravnatelj Pomorske škola koja je imala ukupno 332 prijave na 88 upisnih mjesta. Od tih 88 učenika njih 10 je prošlo 7. i 8. razred s odličnim uspjehom. Devet odlikaša izabralo je smjer pomorskih nautičara.

Odličan je i podataak o troje supredoličaka u Tehničkoj školi. Na upisu u 1. razred srednje škole tri su učenika s 80 bodova, napsioa je ravnatelj Denis Prusac.

U Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu upisalo se 15 učenika s odličnim uspjehom, a većina učenika je upisana s vrlo dobrim uspjehom.
Svega petero učenika upisano je u Poljoprivredno-prehrambenu školu Stanka Ožanića, što ne čudi koliko podatak da je pet, vjerojatno odlikašica, upisalo smjer kozmetičara u Obrtničkoj školi Gojka Matuline.

Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu upisalo je 27 odličnih učenika. Od te brojke 23 učenika su u zanimaju Ekonomist i 4 učenika u zanimanju Upravni referent.

U Srednjoj školi Bartula Kašića Pag upisalo se 12 učenika. Od toga je njih 9 osmi razred osnovne škole završilo s ocjenom odličan, a samo je jedan učenik od 5. - 8. razreda imao prosjek ocjena 5,0.

Srednja škola Kneze Branimira u Benkovcu sve svoje odlikaše, njih 12 upisala je u gimnaziju, dok je Srednja škola Biograd upisala 10 gimnazijalaca, od kojih je 9 odlikaša.