I dok je Tomislav Fain, predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske i član Vijeća Hrvatske turističke zajednice, apelirao na inspekciju da pojača nadzor ilegalnog iznajmljivanja u kojem se krije do 40 posto neprijavljenih gostiju, mi smo čekali odgovor iz Državne inspekcije.

Na novinarski upit koliko je nadzora turistička inspekcija provela u lipnju na zadarskom području, koliko ih je uhvaćeno u prekršaju, koje vrste i koliko su kazni izrekli (u kojem obliku i iznosu), oni odgovaraju kako je  „zaprimljeno 35 prijava u kojima se ukazuje na možebitno nelegalno pružanje usluga smještaja u domaćinstvu.

Inspekcijski nadzori su u tijeku, naglašavaju nakon dva dana čekanja na odgovor."

On se ne nalazi ni u informaciji koju smo od njih dobili, a koja objašnjava zakonsku proceduru, a da ništa ne kaže.

„Turistički inspektori Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru kontinuirano su tijekom mjeseca srpnja 2022. godine obavljali inspekcijske nadzore nelegalnih iznajmljivača, a takvi nadzori će se nastaviti i u narednom razdoblju.

Po utvrđenju nelegalnog pružanja ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, odnosno bez rješenja nadležnog upravnog tijela o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, turistički inspektori donose (usmeno) rješenje na zapisnik kojim zabranjuju pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u takvom objektu, te doneseno rješenje izvršavaju pečaćenjem takvog objekta.

Osim upravne mjere, protiv prekršitelja se poduzimaju i prekršajne mjere, a sve sukladno odredbama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti sudionik u obavljanju neregistrirane djelatnosti.
Naime, sukladno odredbama cit. Zakona, za nelegalne iznajmljivače propisana je novčana kazna od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za spomenuti prekršaj, odnosno za pružanje ugostiteljskih usluga bez rješenja nadležnog upravnog tijela o odobrenju. Osim novčane kazne, cit. Zakonom je propisano da će se nelegalnom iznajmljivaču oduzeti i imovinska korist ostvarena prekršajem, navodi se u odgovoru iz DIRH-a iz kojeg nitko nikad neće doznati je li apel Faina opravdan, a mi vjerujemo da jeste sto posto.

I 35 prijava građana puno govori.