U srpnju je Zadarska županija prestigla rekordnu 2019. godinu u broju noćenja i dolazaka turista, a nagovještaj dobre sezone bio je vidljiv već u prvom dijelu godine. Kako je prostajalo jasnije da će sezona biti odlična, tako se pojavljivalo i sve više problema uslijed otkazanih rezervacija gostima koji su svoj smještaj rezervirali unaprijed.

Bez smještaja su tako nenadano ostali i studenti u studenskom ljetnom smještaju. Ne bi to bio problem da su obavijest o tome primili prije lipnja. Jedna se studentica požalila u facebook studentsku grupu da su obavijest o ukidanju ljetnog studentskog smještaja dobili 21. lipnja, iako su prije toga, kako navodi, dobili obavijest o podizanju cijena za smještaj u kolovozu s prošlogodišnjih 900 kuna na 1500 kuna.

Na Sveučilištu se pravdaju da nemaju obvezu osigurati ljetni smještaj studentima u domu.

- Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje nije predviđen ljetni studentski smještaj. U prethodnom razdoblju je iznimno odobravan ljetni smještaj dijelu studenata koji su zbog obavljanja studentskih poslova ostajali u Zadru. Obavijest o cijeni ljetnog smještaja prenesena je, sukladno dosadašnjoj praksi, tijekom mjeseca lipnja. S obzirom na potrebu obnove i dodatnog opremanja dijela studentskog doma na adresi Ulica dr. Franje Tuđmana 24 d, u istom mjesecu prenesena je obavijest da ove godine neće biti ljetnog smještaja studenata. 

Kada je točno u lipnju objavljena obavijest o tome da ove godine ipak neće biti smještaja iz Sveučilišta nisu naveli.

Iako korištenje doma nije omogućeno studentima, isti se iznajmljuje turistima 

- Dio kapaciteta studentskog doma na adresi Ulica dr. Franje Tuđmana 24 d se iznajmljuje, a s tim novcem se pokrivaju materijalni troškovi poslovanja i dodatnoga opremanja toga doma, navode u svom odgovoru.

Činjenica da je Sveučilište poštovalo Pravilinik nije utješila studente koji su u lipnju već računali na taj smještaj i imali dogovorene poslove za sezonu. Iako ovaj slučaj ukazuje na potencijalne manjkavosti u Pravilniku, svako sveučilište ima slobodu donijeti svoju odluku o ljetnom smještaju i vremenske rokove u kojima će o toj odluci izvijestiti studente.