Četiri lokalne akcijske grupe s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije: LAG „Laura", LAG „Bura", LAG „More 249" i LAG „Krka" provest će na svom području projekt „Domaće u vrtiće".

Zajednička aktivnost svih partnera na projektu je izrada studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u predškolske odgojno-obrazovne ustanove. Očekuje se kako će studija ponuditi zaključke i preporuke o najboljim modelima i načinima za povećanje potrošnje lokalnih i sezonskih namirnica i proizvoda s mogućnošću daljnje primjene na ostale ustanove koje pružaju uslugu prehrane.

 
Uz izradu studije, projektom će se realizirati edukativne kulinarske radionice za kuharsko osoblje vrtića te će se izraditi dječja kuharica. Za predstavnike OPG-ova organizirat će se će se aktivnosti informiranja i povezivanja kako bi poljoprivrednici stekli znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog poslovanja i povećanje konkurentnosti. Provedbu projekta će popratiti promotivne aktivnosti koje uključuju izradu edukativno-promotivnih materijala te animirani i promotivni video.

Cilj projekta je povećanje važnosti zdrave prehrane od najranije dobi te poticanje osviještenosti uključivanja sezonskih i lokalnih namirnica u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama kroz promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.