Velika Gospa jedna je od najznačajnijih svetkovina koja se slavi na području današnje Općine Starigrad još od vremena kada se živjelo u planinskim zaseocima na obroncima Velebita. Na blagdan Velike Gospe 15.kolovoza hodočastilo se u crkvicu Velike Gospe na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900m nadmorske visine. Ta tradicija se zadržala sve do danas unatoč promjeni načina života, a crkvica Velike Gospe je u međuvremenu postala i zavjetno svetište planinara.
Ove godine je u župi sv.Jurja mučenika u Starigradu koju vodi don Tomislav Končurat organizirana trodnevna priprava za svetkovinu Velike Gospe po slijedećem rasporedu:

- 12. i 13.kolovoza u župnoj crkvi u 19.30h Gospin Ružarij i mogućnost ispovijedi, u 20.15h sv.Misa;
- 14.kolovoza u svetištu na Velikom Rujnu u 19.00h Gospin Ružarij i mogućnost ispovijedi, u 20.00h Misa bdijenja i procesija.

Brojni hodočasnici će se uputiti prema svetištu na Velikom Rujnu na sam blagdan Velike Gospe 15.kolovoza kako bi u 10.30h prisustvovali svečanoj koncelebriranoj sv.Misi koju će predvoditi msgr.dr.Želimir Puljić, zadarski nadbiskup ordinarij.

Istovremeno će se u centru Starigrada u večernjim satima odvijati kulturno-zabavni program. Tako će se 14. i 15.kolovoza održati gastro manifestacije u sklopu projekta Okusi baštinu sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Za pripremu morskih specijaliteta zadužen je ponovno zadarski chef Renato Kraljev, a na meniju će se ovoga puta naći „plavi trojac"- srdela, inćun i skuša, pripremljeni na različite načine (brudet, žar, gregada...). Na manifestaciji će u nedjelju sudjelovati i lokalni OPG-ovi sa područja FLAG-a Tri mora te prezentirati svoja maslinova ulja, med, proizvode od bilja, smokve, suhomesnate delicije i sl., sve uz zvuke dalmatinske pjesme.

Na sam blagdan Velike Gospe, uz gastro ponudu, očekuje nas koncert Maje Šuput uz tradicionalni ponoćni vatromet.
Cjelokupnom programu prethodi jedno sportsko događanje - 21.međunarodna planinska utrka Starigrad - Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Sv.Ante Poličnik i ASZŽ. Start utrke je 13.kolovoza u 08.30h sa trga Stjepana Radića u Starigradu a natjecatelje očekuje 13,6km uspona planinskom cestom do Velikog Rujna.