Na društvenim mrežama prije nekoliko dana pojavila se informacija kako je policija pozvala planinare da izbjegavaju odlazak na Velebit Majstorskom cestom ili cestom prema Libinju, jer na tom području bjesni požar te njihovo prisustvo ometa vatrogasce. Zadarski vatrogasci o toj preporuci nisu znali ništa, a pojavile su se i tvrdnje da netko namjerno širi dezinformacije.

Informacijsku „vatru" potpalila je i jučerašnja objava HGSS-a Zadar, u kojoj piše kako je zbog požara ugroženo područje Libinja i Majstorska cesta te uz centra 112 mole sve da ne idu na to područje i da se što prije vrate ako su tamo. Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić međutim tvrdi kako nikakve opasnosti za planinare koji se kreću Majstorskom cestom nema.

- Vatra je daleko od Majstorske ceste, na samim visovima Velebita, a samo jednim slabim krakom ide prema ovom području, što na terenu kontroliraju naši vatrogasci. U poslijepodnevnim satima zna biti nešto dima, jer na požarištu gori bukovo lišće pa se spušta na to područje, ali bez ikakve opasnosti, kaže Rudić.

Na terenu požar kontroliraju i povremeno, kad im se približi, gase vatrogasci iz Jasenica, Obrovca i Žegara. Zbog nepristupačnog terena i upozorenja kroz povremene detonacije mina ne ide se duboko u požarište.

- Zadarska županija očišćena je od mina, ali se radi o samoj granici na klisurama, gdje je u ratu bilo razgraničenje dviju vojski. S obzirom da nema neke opasnosti od širenja požara ili ljudskih i značajnih materijalnih žrtava, za sada dežuramo na rubovima, kaže Rudić.

Što se tiče ostatka županije, požari jutros miruju. Padne li nešto kiše vatrogasci bi mogli imati lakši nastavak ljeta.