Ustavni sud ponovno je odbio 25-godišnjeg Bibinjca koji se iza rešetaka nalazi od početka svibnja kada ga je policija povezala s najmanje 32 slučaja preprodaje marihuane u pet mjeseci koji su prethodili uhićenju.

Osim marihuane (3,3 grama), pretragom njegovog doma pronađene su još dvije vrste droge - oko 3,12 grama kokaina te oko 0,9 grama heroina, kao i nož na kojem su pronađeni tragovi droge te popis osoba za koje se pretpostavlja da mu duguju novac za drogu.

Iako mu je ustavna tužba već jednom odbijena, 25-godišnjak se ponovno obratio Ustavnom sudu žaleći se na nova rješenja zadarskih sudova kojima mu je produžen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Naveo je kako nisu dani dostatni razlozi za lišenje slobode te kako se istražni zatvor može ostvariti i mjerama opreza, ističući da je njegovo zdravstveno stanje jako loše za što je priložio nalaze o postojanju psihičkih tegoba.

Naglasio je i kako se opasnost od ponavljanja kaznenog djela ne može zasnivati na činjenici da se radi o teškom kaznenom djelu te dodao kako krađa za koju je ranije osuđen nema veze s djelom za kojeg je sada osumnjičen. Prigovorio je i tijeku postupka ističući da se "istraga u uopće ne vodi".

Ustavni sud odgovorio mu je kako je dosadašnja osuđivanost ukazuje na to da ranije izrečena kazna nije imala utjecaj na njega jer je sada osnovano osumnjičen za nove protupravne radnje. Također, u njihovoj odbijenici istaknuto je kako se protiv 25-godišnjaka na Općinskom sudu u Zadru vodi i drugi kazneni postupak i to zbog kaznenog djela zlouporabe osiguranja.

Mladić je posebno istaknuo i to da je zaposlen, međutim ta okolnost, prema mišljenju ustavnih sudaca, ne umanjuje zaključak Općinskog i Županijskog suda o postojanju iteracijske opasnosti, tim više što ga nisu temeljili isključivo na njegovim socijalnim prilikama i sumnji da je preprodajom ilegalnih droga ostvarivao dodatna sredstva za život, već i na njegovoj ranijoj osuđivanosti i načinu počinjenja kaznenog djela.

Što se tiče njegovih navoda o lošem zdravstvenom stanju, Ustavni sud je primijetio da medicinska dokumentacija koju je priložio datira iz 2014. i 2015. godine i kao takva ne ukazuje na njegovo trenutno zdravstveno stanje. Čak i da je taj prigovor bolje obrazložen, Ustavni sud je istaknuo kako ga je trebao iznijeti u ranijim žalbama.

Zaključno, ocjena Ustavnog suda je da su razlozi za postojanje i iteracijske opasnosti dostatni i pravno utemeljeni, a što 25-godišnjak nije uspio dovesti u pitanje.

Što se tiče same istrage, prije podizanja optužnice 28. lipnja ispitan je veći broj svjedoka, njih 13, te je provedeno toksikološko vještačenje uzoraka materije koja je oduzeta od 25-godišnjaka nakon provedene pretrage njegovog doma.

- Iz navedenog slijedi da trajanje kaznenog postupka nije samo po sebi prekomjerno imajući u vidu težinu inkriminiranih kaznenih djela i očekivanu kaznu, te se ne čini da je bilo zastoja u postupku. U tom smislu, za sada se ne otvara pitanje povrede obveze marnosti postupanja kaznenih tijela, istaknuli su ustavni suci.