"Sjednica optužnog vijeća radi potvrđivanja optužnice u navedem predmetu nije zakazana", odgovor je kojeg smo dobili od glasnogovornice Županijskog suda u Zadru, sutkinje Sandre Radanović, prilikom provjere stanja predmeta koji je prije tri godine bio prijelomna vijest u Zadru, a do danas nije dobio svoj pravosudni epilog, već je, upravo suprotno, još uvijek miljama daleko od njega. 

Radi se „zadarskoj praonici novca" zbog koje su se na suprotnim stranama zakona pronašli nekadašnji pripadnici jedinice specijalne policije Poskoci, B.S. i I. K., bivši policajac i svjetski prvak u ju-jitsu V. I., vlasnik nekih od najpopularnijih zadarskih kafića i noćnih klubova T. Š., vinkovački poduzetnik Ž. S...

Podsjetimo, riječ je o jednoj od većih afera u gospodarskom kriminalitetu u Zadru u kojoj je počinjena ukupna šteta od preko 12 milijuna kuna. Za 2,3 milijuna kuna oštećen je državni proračun, dok se 9,8 milijuna kuna odnosi na pribavljenu imovinsku korist. Modus operandi obuhvatio je osumnjičenike kao odgovorne osobe u različitim ugostiteljskim, građevinarskim, zaštitarskim i trgovačkim poduzećima kojih se tereti da su plaćali fakture za nepostojeće usluge, koje su im isporučivale fiktivne tvrtke, osnovane samo za tu svrhu.

Optužnica protiv ukupno 20 okrivljenika, 15 fizičkih i pet pravnih osoba, podignuta je 20. svibnja prošle godine. 

- "Trenutno je u tijeku provjera njihovih adresa, pa čim se utvrde točne adrese i svim okrivljenicima dostavi optužnica na odgovor, bit će zakazana sjednica optužnog vijeća", rekli su nam tada na sudu, kada smo ih u svibnju ove godine zatražili razloge zbog kojih ni nakon godinu dana nisu zakazali sjednicu optužnog vijeća na kojoj se odlučuje o njezinom potvrđivanju.

Danas su nam potvrdili kako su u međuvremenu ušli u trag svim okrivljenicima. 

- U navedenom kaznenom predmetu svim okrivljenicima dostavljena optužnica na odgovor, slijedom čega će i sjednica optužnog vijeća radi odluke o potvrđivanju optužnice biti zakazana, najavili su sa suda bez konkretnog roka u kojem se očekuje taj sljedeći, dugoočekivani korak u ovom slučaju gospodarskog kriminala.