NOVO Iako se bliži večer potraga za nestalim speleoroniocem i dalje traje, doznajemo u PU zadarskoj. Zahtijevna ronjenja izvode posebno obučeni policijski službenici ronioci Interventne jedinice policije.

I iz zadarskog HGSS-a izvijestili su kako nakon detaljnog pretraživanja vrulje Zečica za sad nema indicija da je nestali ronilac u vrulji. Potraga se nastavlja na morskom području oko same vrulje.

Speleoronilačko spašavanje izuzetno je kompleksno i teško. Zahtijeva vrhunsku organizaciju, veliki broj osposobljenih i uvježbanih speleospašavatelja, ogromnu količinu specijalističke opreme i dobru logističku potporu.

Uz policijske službenike u ovom trenu na terenu se, uz ostale, nalazi 21 pripadnik HGSS-a.

RANIJE

HGSS je objavio fotografije potražne akcije za nestalim speleoroniocem koji je jučer ronio u moru na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica (Podvelebitski kanal). Dojava o njegovom nestanku zaprimljena je sinoć oko 19:30 sati.

- Odmah po dojavi ekipa spašavatelja s redovnog dežurstva u Paklenici uputila se na mjesto događaja prikupiti informacije i isplanirati potražnu akciju. U potrazi sudjeluju pripadnici Odjela speleoronjenja Hrvatske gorske službe za spašavanje, policijski službenici, ronioci Interventne jedinice policije, te Lučka kapetanija. Na terenu je trenutno 14 pripadnika HGSS-a koji pretražuju područje oko mjesta zadnjeg viđenja dok će tim speleoronioca obaviti zaron u objekt, objavili su iz HGSS-a.

RANIJE Sinoć oko 19,30 sati zaprimljena je dojava o nestanku speleoronica koji je ronio u moru na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica (Podvelebitski kanal). Neslužbenio radi se od jednom od najpoznatijiih svjjetskih speleoronilaca, švicarskom državljaninu, koji je u špilju zaronio već oko 12 sati. S obzirom da se radi o iskusnom ronioci, kolege koje su bile s njim u ekspediciji nisu posumnjali na tragičan događaj, sve dok nije prošao rok u kojemu se morao vratiti.

Odmah po dojavi na mjestu događaja su upućeni policijski službenici te je u tijeku poduzimanje mjera traganja i utvrđivanje okolnosti događaja. U potrazi za nestalim speleroniocem sudjeluju policijski službenici ronioci Interventne jedinice policije, pripadnici Hrvatske gorske službe za spašavanje te Lučka kapetanija.

Vrulja Zečica nalazi se u blizini naselja Modrič te j roniocima i speleoroniocima poznata desetljećima. Prva poznata istraživanja počela su 1982. godine pod vodstvom Donata Petricciolija te je istražen ulazni kanal do dubine od 46 metara. Najdublja točka dna je na dubini od 43 m što iziskuje dobru pripremu urona. Vrulja je povremeno aktivna, nakon obilnih padalina i otapanja snijega u proljeće. Tada ronjenje u njenim kanalima zbog velikog protoka nije moguće.