Uz nasutu škalju zelene površine zadarske rive, nikad više štandova. Nikad više turista pa je interes za prodajom pod firmom „samo hrvatsko" kojeg organiziraju braniteljske zadruge više nego velik.

Spojilo se više sajmova, kazao nam je jedan zakupac nakon što ga našli na kraju niza od 45 štandova. Pitali smo ga koliko plaća dnevni najam. On nas je uputio na organizatora, imenom i prezimenom. Još jednom smo novinarski upit na tu temu proslijedili nadležnima u Gradu Zadru, ali dio pitanja tko je on, su ignorirali.
Iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom informirali su kako i dalje iznajmljuju po pet kuna metar četvorni zadarske rive. Zakupci štanda su u predsezoni plaćali dnevno 200 kuna.

Iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom kažu da su dali u zakup samo 75 metara četvornih. Je li vrijeme za inspekcijski nadzor ili barem pitanje vijećnika?

U svibnju su iz Grada iznajmili 102 kvadrata na kojim su se poredali štandovi na Forumu.

Iako su oni u lipnju premješteni na rivu, o zakupu javne površine nigdje nema odluke Gradonačelnika za taj mjesec. Pitali smo zašto, a pročelnik Tomislav Korona nam je prvo pravnički izbjegao odgovor, navodeći kako „zaključci Gradonačelnika kojima je prednje navedenim zakupnicima dodijeljena javna površina u zakup radi održavanja sajamskih manifestacija, biti će uskoro objavljeni na službenim stranicama Grada Zadra u rubrici Odluke Gradonačelnika, SRPANJ 2022.".

Na dodatni upit što je sa štandovima u lipnju, pročelnik Korona tvrdi da ih nije ni bilo zbog radova na rivi. Prva sajamska manifestacija na rivi održana u razdoblju od 8. srpnja do 18. srpnja 2022. godine, a sukladno Zaključku Gradonačelnika od 8. srpnja 2022. godine. Slijedom navedenog, također Vas izvješćujemo kako u mjesecu lipnju 2022. godine, za održavanje sajamskih manifestacija na rivi, Grad Zadar nije dao predmetnu javnu površinu u zakup za postavljanje štandova, naknadno je ustvrdio Korona.

Međutim, štandovi s Foruma uoči sjednice Gradskog vijeća 21. lipnja premješteni su na Rivu. U lipanjskim odlukama Gradonačelnika, nema ni one o zakupu na Forumu.

O štandovima smo pisali polovicom lipnja i  srpnja s istim pitanjem: kome se sad iznajmili taj najvrjedniji zadarski prostor za 5 kuna po kvadratu, dok trgovci na štandovima plaćaju dnevni zakup od 200 kuna.

 

Već krajem srpnja kao nositelj zakupa pojavljuje se udruga branitelja Panonija, nakon toga dolazi friško osnovana braniteljska zadruga Portos Salona (koju nismo našli na popisu braniteljskih zadruga Ministarstva branitelj). Ali se kao organizator pojavljuje i udruga branitelja veterana Vojne policije 72. bojne. A na kraju slijedi organizacija Greengreeen advisory u vlasništvu Jakova Kolega koji je 2018. godine u Zadru počeo s biznisom organizacije pravih sajmenih aktivnosti o kojima je zadarska javnost bila informirana.

Prije pet, šest godina pitali kako te sajmove nitko ne najavljuje niti reklamira u zadarskoj javnosti. Ali istina je da to nisu sajmovi koji imaju takav oblik i interes onih koji ih organiziraju.

Pročelnik Korona kao i svaki put opravdava ljetnu prodaju na Rivi namijenjenu uglavnom turistima.

 "Ističemo kako se organizatorima sajamskih manifestacija na području Grada Zadra daje javna površina u zakup neposrednom dodjelom, a ovisno o raspoloživosti termina te dostupnosti predložene lokacije za održavanje sajma, imajući u vidu da takvi tipovi sajamskih manifestacija okupljaju domaće izlagače, građane i posjetitelje grada Zadra, s ciljem promicanja raznih domaćih poljoprivrednih proizvoda braniteljskih socijalno-radnih zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, "copy paste" je  navod odgovornih u gradskoj upravi.