Zadarski nadbiskup Želimir Puljić od 21. do 27. kolovoza sudjelovao je u danima velike proslave svečanosti završetka Jubileja sv. Oronza kojim je nadbiskupija Lecce u Italiji slavila 2000 godina od rođenja sv. Oronza, zaštitnika nadbiskupije Lecce čije se moći nalaze u župi sv. Anselma u Ninu u Zadarskoj nadbiskupiji.

Sv. Oronzo je ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista, prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik i zaštitnik župe u južnotalijanskom gradu Turi.

Relikvija sv. Oronza od 11. st. čuva se u Ninu i nalazi u riznici ninske župne crkve sv. Anselma koja je u vrijeme postojanja Ninske biskupije bila ninska katedrala.

Na poziv nadbiskupa Leccea Michelea Secciae, nadbiskup Puljić predvodio je u petak, 26. kolovoza na trgu ispred katedrale u Lecceu večernje svečano koncelebrirano misno slavlje povodom završetka Godine Jubileja sv. Oronza.

U propovijedi misnoga slavlja uz završetak Godine Jubileja sv. Oronza, u petak 26. kolovoza, mons. Puljić istaknuo je povezanost hrvatskog i talijanskog naroda koji nisu povezani samo Jadranskim morem koje dotiče hrvatsku i talijansku obalu, nego nadasve vjerom u Isusa Krista i pripadnosti Katoličkoj Crkvi.

„Neka čašćenje svetaca koje iskazujete sv. Oronzu bude poput onoga koje iskazujete i u drugim gradovima u čašćenju vaših svetaca zaštitnika, poput sv. Ambrozija u Milanu, sv. Marka u Veneciji, sv. Gennara u Napulju (sv. Januarije) i sv. Oronza u Lecceu, kao što i mi častimo sv. Stošiju i druge zaštitnike Zadra: svete Šimu, Krševana, Zoila i Donata.

Sveci su most u bratstvu i povezivanju vjernika. Oni nas osnažuju u vjeri i opredjeljenju za Krista. Čuvajući uspomenu na sv. Oronza i naše svece, imamo hrabrosti s optimizmom gledati na budućnost, jer sveci su primjer kako nasljedovati Krista i orijentir su u našem vjerničkom životu" poručio je nadbiskup Puljić u propovijedi pred brojnim vjernicima na Trgu ispred katedrale u Lecceu.