"Na putu za Balkan cave summit 2022. Lijepo ronjenje u Modrić špilji. Kontinuirana linija do kraja. Sva oprema radi 100%"

Bile su to posljednje riječi koje je na svom Facebook profilu napisao Roland Zbinden, jedan od vodećih speleoronilaca u svijetu, instruktor ronjenja na svim razinama obuke, koji nažalost nikada nije stigao do Mostara - 23. kolovoza nestao je u, pretpostavlja se, vrulji Zečica ili moru u neposrednoj blizini vrulje. Svi napori da se locira tijelo nesretnog Švicarca, ili - kamo sreće - živi i zdravi ronilac, do sada nisu urodili plodom.

Iako je iluzorno očekivati da bi pretraga mogla imati sretan kraj i dalje se, ovisno o vremenskim uvjetima, pretražuju nove (i stare) lokacije. Do sada su u njoj sudjelovali policajski službenici, interventni ronioci zadarske i drugih policijskih uprava, ronioci Civilne zaštite, Hrvatska ratna mornarica, Lučka kapetanija i pripadnici HGSS-a, svatko sa svojom opremom i specijalizacijom.

Zbinden je inače bio jako poznat i srdačno dočekivan na ovim prostorima, koji su mu zbog svojih krških fenomena bili zanimljivi kao roniocu najveće svjetske klase. Kada je u kolovozu stigao u podvelebitski kraj bio je uzbuđen zbog novog računala za ronjenje koje će isprobati.

- Može li se tamo iznajmiti oprema za ronjenje u špiljama? Jedva da sve moje stane u avion?, pitao ga je prijatelj, na što je Zbinden u šali odgovorio: "Ako budete imali sreće, dobit ćete peraje od uzgajivača dagnji".

Na prošlom Balkan Cave Summitu komentirao je svoje česte dolaske:

- Kad sam došao prvi put nisam znao šta će me tu dočekati, međutim otkrili smo mnogo prelijepih pećina, u kojima imate šansu istražiti nešto novo. To je razlog zbog kojeg sam ponovo došao - da otkrivamo neka nova mjesta, kazao je Zbinden.

Nažalost, čini se da ga je potraga odvela tamo gdje nije očekivao.