U posljednjem ispitivanju kakvoće mora, provedenom krajem kolovoza i početkom rujna, sve zadarske plaže prošle su s ocjenom izvrsno. "Peticu" su tako dobila čak 103 uzorka kojih su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo prikupili diljem Zadarske županije.

Među njima su i uzorci s tri popularne gradske plaže, Jadran (Marex), Vitrenjak (Uskok) i Puntamika-Jug, koje su u ranijem ispitivanju iz prve pale u drugu kategoriju s ocjenom "dobro", što je bilo pokazatelj manjih nečistoća i viška organizama u moru. More se sada tamo raščistilo, kao i na Kolovarama gdje je sredinom kolovoza došlo do iznenadnog onečišćenja.

Trenutno je u tijeku deveto ispitivanje, a do početka listopada, kada za većinu građana završava sezona kupanja, djelatnici Zavoda provest će još jedno mjerenje. Kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora na plažama, kao i metode ispitivanja propisani su Uredbom o kakvoći mora za kupanje, a ispituju onečišćenje fekalnim vodama, mikrobiološka zagađenja i sve tvari koje loše utječu na ljudsko zdravlje.