Iz Ureda gradonačelnika stiglo je priopćenje na reakciju prof. dr. sc. Zlatka Miliše.

- Poštujući sve aktivnosti i doprinos prof. Miliše u procesu uspostave zadarskog Centra za mlade, dužan sam, njemu osobno, ali i javnosti odgovoriti na posljednje njegovo pismo javnosti objavljeno u članku „Milišina poruka pročelnici Bušić i pohvala vijećnicima"
Prije svega, drago mi je vidjeti da u svom dopisu prof. Miliša potvrđuje temeljne smjernice osnivanja i budućeg djelovanja Centra. U prijedlogu Odluke o osnivanju stoji sve ono što i on sam zagovara - na prvom mjestu su mladi, od alternativne kulture, kulture općenito (kultura u najširem smislu riječi), preko obrazovanja, zdravlja s izričito u odluci navedenom organizacijom potpore mladima na razini psihološke podrške. Dakle, uključuje se upravo rad s djecom i mladima u lokalnim zajednicama, što više slobodnovremenskih aktivnosti i preventivnih programa koji će se detaljno definirati Programom rada budućeg Centra.

Moram istaknuti kako je prije nego je donesena bilo kakva odluka, svemu prethodio trogodišnji proces kroz partnerstvo s više od 60 različitih udruga iz Zadra i dvadesetak stručnjaka iz Zadra i čitave Hrvatske tijekom kojeg je proveden čitav niz različitih aktivnosti. U ovom procesu revalorizirano je stanje unutar organizacija civilnog društva, nezavisne scene, mladih i potencijalnih korisnika usmjerenih prema mladima. Sve to napravljeno je upravo sa ciljem da se aktualizira tema Centra te potakne rasprava i razmišljanje o njemu među mladima.

Uz organizaciju ciljanih događanja na svim umjetničkim područjima, održan je niz radionica, okruglih stolova, rasprava, gostovanja aktera iz drugih gradova, kongresa na kojima su sudjelovali svi zainteresirani predstavnici organizacija civilnog društva i građani.

Predloženi model upravljanja rezultat je i anketnog istraživanja „Kulturne potrebe, stavovi i očekivanja mladih o budućem Centru za mlade u Zadru" te kvalitativnog istraživanja „Prema društvenom centru u Zadru: pogled iz perspektive organizacija civilnog društva" koje su izradili sociolozi, Krešimir Krolo i Željka Tonković. Nadalje, održane su i radionice na temu sudioničkog upravljanja s mentoricom prof. Anom Žuvela, a isti su bili podloga za izradu „Smjernica za uspostavu sudioničkog upravljanja na primjeru Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade" navedenih stručnjaka. Tim dokumentom predstavljen je novi naziv, donesen participativno u suradnji civilnog društva, nezavisne scene i Grada. Cijeli proces je bio postavljen tako da se uvaže aktivni sudionici civilnog društva, njihove sugestije i preporuke. Sve to napravljeno je upravo sa ciljem da se izbjegne nametanje autoriteta po principu „od vrha prema dolje", te smo sljedeći takvu pristup i norme Europske unije, kroz ovaj projekt to i uspjeli izbjeći!

Zbog svega toga, moram istaknuti kako žalim što se u svim dosadašnjim fazama profesor Miliša nije obratio svojim kolegama i drugim sudionicima, s njima podijelio svoje znanje i iskustvo, već je reagirao na samom kraju jednog od oglednih primjera participativnog i demokratskog procesa.

Gradska uprava se u čitavom procesu stvaranja preduvjeta za početak rada Centra vodila strukom i slušala realne potrebe i zahtjeve zainteresiranih predstavnika udruga civilnog društva. Politika u ovom procesu nije imala mjesta kako se to sada želi nametnuti pod svaku cijenu.

Siguran sam da u drugim gradovima danas sa čuđenjem gledaju prema Zadru i našim raspravama, te da bi bili sretni da imaju ovakve probleme kakve imamo mi. Nije mi poznato da je osim Zadra bilo koji drugi grad u Hrvatskoj uložio preko 40 milijuna kuna u infrastrukturu za mlade, udruge, nezavisnu scenu.

Zato sam stajališta da nam svima skupa u fokusu u ovom trenutku trebaju biti budući djelokrug rada i budući korisnici. Kako će se Centar zvati ne vidim kao ključan problem i izazov za njegovo funkcioniranje i budućnost. Štoviše, predlažem da nakon uspostave i useljenja korisnika o samom nazivu raspravljaju i odlučuju udruge, korisnici, Gradsko vijeće, građanke i građani...
Ako prof. Miliši ni to nije po volji, novi prijedlog Vijeću donijet će i naziv „Centar za mlade". Ostaje samo za vidjeti hoće li to pojedinim gradskim vijećnicima biti dovoljan razlog da odustanu od pokušaja zaustavljanja još jednog značajnog projekta za Zadar, stoji u priopćenju koje je stiglo iz Ureda.