Sveučilište u Zadru u petak 30. rujna sudjeluje u projektu Europska noć istraživača, koja će se ove godine istodobno održati u 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama i predavanjima u pet najvećih hrvatskih obalnih gradova: Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Dubrovniku.

„Što bi bilo kad more ne bi postojalo? Koliko smo psihofizički spremni za more i život na moru? Kako (ne) ostaviti trag na planetu? Što je skriveno u zemlji? Kako virtualna stvarnost mijenja gradove? Kako ugljikom gazimo Zemlju? Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore? Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža? Kako klimatske promjene utječu na morske organizme? Što su to podvodni roboti i kako rade? Koji su uzroci i posljedice grijanja Jadrana?", samo su neke od brojnih tema koje ćemo zajedno istražiti.

Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a održat će se u vremenu od 17 do 22 sata u Providurovoj palači.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva Reconnect science with the blue society, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska - Curie poziva u okviru programa Horizon Europe (broj ugovora: 101061595), čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine. Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora.